Het scherm langs de Rotterdamseweg in geel aangegeven, blauw is het geplande scherm langs rijksweg 15 in het Oosterpark
Het scherm langs de Rotterdamseweg in geel aangegeven, blauw is het geplande scherm langs rijksweg 15 in het Oosterpark

Bewoners vrezen voor ‘Gat van Oost’

Algemeen

RIDDERKERK - Een geluidsscherm langs rijksweg 15 in het Oosterpark is volgens de bewonersgroep 3VO.Biotoop niet voldoende. De bewoners willen dat er ook een scherm komt langs de Rotterdamseweg tussen de Oosterparkweg en de A15. Deze variant is niet meegenomen in de schermplannen waarover de gemeenteraad deze week moet beslissen.

“Wij zijn heel bezorgd dat, als het plan uitgevoerd wordt zoals B&W nu voorstelt, het resultaat tegenvalt en we over een paar jaar opnieuw de discussie aan moeten gaan vanwege wat we dan waarschijnlijk ‘Het gat van Oost’ noemen” stelt 3VO.
De bewonersgroep stelt vast dat het rond de 8,5 miljoen kostende scherm in het Oosterpark niet hoorbare geluidswinst oplevert voor bewoners van de Tarbot en een deel van de Zalm. Dit komt omdat het geluid van het traject van de A15 ten oosten van de Rotterdamseweg nog steeds gemakkelijk de wijk in kan dringen: “Het scherm zoals nu geprojecteerd stopt immers bij de Rotterdamseweg, maar de A15 stopt daar niet.”
3VO.Biotoop heeft zelf een variant bedacht om dit lek in de geluidsmaatregelen te dichten. Berekend en getekend is een scherm in L-vorm, waarbij langs de Rotterdamseweg een scherm van vijf meter hoogte voldoende zou moeten zijn. Het kan volgens de bewoners zonder dat er extra budget nodig is. Het geld hiervoor (± 500.000 euro) kan terugverdiend worden door het scherm langs het Oosterpark zo’n honderd meter korter te maken: “Het einde van het scherm overlapt over een flinke lengte de onderdoorgang van de A15 naar de A16 en ook nog voor een deel het daar al aanwezige scherm.”

Advertenties uit de krant