Uw Nederlands verbeteren? Volg dan een cursus in de bibliotheek!
Logo decombinatieridderkerk.nl
<p>Ondanks corona kunnen veel cursussen gewoon doorgaan. Beeldbank Stichting Lezen & Schrijven&nbsp;</p>

Ondanks corona kunnen veel cursussen gewoon doorgaan. Beeldbank Stichting Lezen & Schrijven 

(Foto: MARC BLOMMAERT)

Uw Nederlands verbeteren? Volg dan een cursus in de bibliotheek!

RIDDERKERK - Wilt u beter Nederlands leren lezen en schrijven? Of beter met de computer leren werken? In Ridderkerk zijn diverse mogelijkheden om verder te leren.

 ”In Ridderkerk zijn er ongeveer 5000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven”, zegt Suzanne Vonk, netwerkcoördinator Basisvaardigheden. “Goed kunnen lezen, schrijven en de computer gebruiken zijn tegenwoordig steeds belangrijker om al je zaken goed te kunnen regelen. Als je hier moeite mee hebt, kun je meedoen een cursus die bij jou past.”

Vaardigheid

Er zijn mogelijkheden voor mensen die in Nederland geboren zijn en hun Nederlands weer extra willen oefenen. “Sommige mensen hebben wel basisonderwijs gevolgd, maar hebben daarna niet veel meer gelezen en geschreven. Dat was niet nodig voor hun dagelijks leven”, vertelt Vonk. “Wat mensen vaak vergeten: taal is een vaardigheid. Als je het niet gebruikt, dan kun je het kwijtraken. Maar gelukkig kun je het ook weer leren!”

Ook zijn er cursussen voor mensen die nieuw zijn in Nederland en de Nederlandse taal (beter) willen leren. De enige eis is dat mensen hun inburgeringsexamen gehaald hebben of geen verplichting meer hebben. Er zijn verschillende cursussen, bijvoorbeeld gericht op opleiding, werk en kinderen. 

Inburgeringsexamen

“Binnenkort start er een groep speciaal voor mensen die het inburgeringsexamen niet gehaald hebben en wel graag Nederlands willen leren. Deze lessen zijn heel praktisch en gericht op het dagelijks leven.”

De cursussen worden de gemeente gesubsidieerd. Deelnemers betalen een eigen bijdrage van € 50,=. De meeste cursussen gaan ook door in de coronatijd. Iedereen die verder wil leren of vragen heeft kan bij het Taalpunt van de Bibliotheek AanZet terecht: taalpuntridderkerk@debibliotheekaanzet.nl en 088 242 5050.

Meer berichten