Een impressie van de bedachte recreatiesteiger voor de Waal.
Een impressie van de bedachte recreatiesteiger voor de Waal.

Inwoners maken zich zorgen om plannen grote steiger in de Waal

Algemeen

RIDDERKERK - Tijdens de Commissie vergadering van Samen Leven en Samen Wonen heeft John de Jong, namens bijna 100 huishoudens en ruim 200 inwoners van Rijsoord, gebruikt gemaakt van het spreekrecht omdat zij zich ernstig zorgen maken over een plan voor een recreatiesteiger in de Waal.

“Dit ontwerp, ter hoogte van de Rijsoordse Molen, is zo groot als een landingsplaats van helikopters en minimaal zo groot als een zeer ruime 2 onder 1 kap woning” aldus De Jong. De bewoners vinden het een levensgevaarlijk idee dat zo’ grote steiger haaks in de Waal komt te liggen.

Kleinere steiger

“Door het formaat van de steiger zal de vaarroute extra worden versmald en zal als trechter werken waarbij het vaarverkeer wordt gehinderd en zal moeten uitwijken naar het midden. Daardoor blijft er als vaargeul nog maar weinig over wat veiligheidsproblemen oplevert voor vooral zwemmende kinderen en varende recreanten.”

Onduidelijk is wie en waarom voor zo’n grote uitvoering is gekozen. Volgens John de Jong wil de roeivereniging hier graag een afmeerplaats, maar is deze club ook tevreden met een kleinere steiger die parallel aan de kade ligt. De bewoners hebben daarom als alternatief voorgesteld om een van de geplande vissteigers iets groter uit te voeren. In de online commissievergadering werden de verzamelde handtekeningen vorige week symbolisch aangeboden. 

Besparing

John de Jong hoopt ze snel daadwerkelijk te overhandigen aan wethouder Peter Meij om dan ook het gesprek aan te gaan over alternatieven: “Het zal een besparing van 50- tot 60.000 euro opleveren als er niet in zo’n enorme steiger hoeft te worden geïnvesteerd.”

Advertenties uit de krant