Logo decombinatieridderkerk.nl
<p>Nina vraagt zich af of de tijd echt rijp voor een btw-verlaging op groenten en fruit&nbsp;</p>

Nina vraagt zich af of de tijd echt rijp voor een btw-verlaging op groenten en fruit 

(Foto:)

Column Nina: Appels en Peren

De supermarktketen Dirk van den Broek is een petitie gestart om de btw, die op groenten en fruit gerekend wordt, van 9% naar 6% te verlagen. Een mooi initiatief om hier mee te beginnen. Ze hadden daarbij ook een mooie slogan bedacht: ‘De tijd is rijp’. Maar of de tijd er echt rijp voor is, valt nog maar te zien.

Iedereen weet ondertussen natuurlijk wel dat er sprake is van een klimaatverandering en dat wij, de mens, hier eigenlijk de meeste schuld van krijgen. Om het nog even in kaart te brengen; klimaatverandering is een natuurlijk proces, maar wij mensen versterken dit helaas. Het zou dus beter zijn om je stukje vlees af en toe in te ruilen voor iets groens. Alleen zijn groenten en fruit nog steeds erg duur en voor veel gezinnen vaak niet eens betaalbaar.

Begrijp me niet verkeert; het is goed dat Dirk van den Broek deze petitie begonnen is en dat mensen weer bewuster worden over gezonder voedsel en het prijskaartje dat daaraan hangt. Ik weet alleen niet of de tijd er rijp voor is. De overheid stimuleert mensen namelijk ook niet op zo’n danige manier dat mensen ook daadwerkelijk voor die goedkopere broccoli of appel gaan. Daar tegenover zou bijvoorbeeld het percentage btw dat verrekend wordt op ‘slecht’ voedsel omhoog moeten gaan, maar daar heb ik nog niemand over gehoord.

En als je er echt over na gaat denken, word je er ook niet vrolijk van. Het lijkt wel alsof een gezonde levensstijl gezien wordt als een luxe. Dit is natuurlijk absurd, maar wel waar. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen zich vaak geen grote hoeveelheden groenten en fruit permitteren. Terwijl dit eigenlijk als een basisbehoeften gezien zou moeten worden. Er wordt tenslotte aangeraden om elke dag 200 gram fruit en 250 gram groenten tot je te nuttigen.

En laten we eerlijk zijn; het is een soort utopie om te bedenken dat groenten en fruit ooit goedkoper zullen zijn dan ‘slecht’ voedsel – denk aan vlees of snoepgoed. We streven allemaal naar dit ideaal, maar er wordt niet naar gehandeld. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het aantal kilo’s groenten en fruit dat simpelweg vernietigd wordt.

Of ik hoop dat het percentage btw verlaagd gaat worden? Absoluut. Of ik het zie gebeuren? Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.

Meer berichten