Logo decombinatieridderkerk.nl
<p>Jan Briek van het MMR nam de kap van Dirk Groeneveld van InterDam in ontvangst.</p>

Jan Briek van het MMR nam de kap van Dirk Groeneveld van InterDam in ontvangst.

Laatste Huig van Dam-luchtkap afgeleverd aan Maritiem Museum

RIDDERKERK - In 1906 startte Huig van Dam zijn bedrijf met het maken van luchtkappen voor de schepen die op de werven langs de Maas werden gebouwd. Hij ontwikkelde een aantal modellen in verschillende maten die door een ploeg plaatwerkers jaren lang met veel vakmanschap in Ridderkerk (Bolnes) werden gemaakt.

Eind zestiger jaren gingen de vakmensen die in staat waren dit werk te doen met pensioen en stopte de productie. De voorraad slonk al snel en als laatste is een middelgroot exemplaar nog een tijd lang bewaard gebleven.

Goede bestemming

Afgelopen vrijdag 26 is ook deze laatste kap afgeleverd. Dit laatste exemplaar is geschonken aan het Maritiem Museum in Rotterdam. Daar willen ze hem plaatsen op de enige overgebleven graanzuiger die nog bestaat en in de museumhaven ligt. Een goede bestemming voor deze mooie winkeldochter en een waardig afscheid van het oude product.

Het betekent niet dat er een einde is gekomen aan de 115-jarige historie van het bedrijf. Van Dam/Interdam is uitgegroeid tot een onderneming die gespecialiseerd is in brandwerende materialen.

Meer berichten