Logo decombinatieridderkerk.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer

Melanie van Versvandemarkt.nl: ‘Dit is geen werk, maar een hobby’

,,Ben jij er een van de Dolly Dots?” Met die vraag trok Peter van Vliet van groentekraam Versvandemarkt.nl, jaren geleden de aandacht van de zestienjarige Jessica. Dat werkte, want het was liefde op het eerste gezicht tussen die twee. In 1988 trouwden ze. Inmiddels zijn we decennia verder, hebben ze twee dochters, Melanie en Sharon, gekregen en zijn ze opa en oma van vier kleinzoons.

Door Ronald Hooijmeijer

Versvandemarkt.nl bestond nog niet toen de twee tieners de liefde bij elkaar vonden. Maar ze werkten wel beiden op de markt. Uit de liefde voor elkaar en de liefde voor de markt, kwam veel moois voort. Natuurlijk in eerste instantie de kinderen en later de kleinkinderen, maar het familiebedrijf mag er ook zijn. 

Geen werk, maar hobby

Jessica: ,,Volgend jaar is het 35 jaar geleden dat Peter en ik voor onszelf begonnen zijn. Nu doen we het bedrijf met z’n vieren. De meiden zijn een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Sharon staat twee dagen op de markt en doet verder voornamelijk de administratie en Melanie staat drie dagen op de markt en neemt samen met Peter een deel van de inkoop op zich.”

Melanie: Vanaf mijn jeugd werk ik al mee. Op vrijdag fietste ik na schooltijd heel snel van Barendrecht naar de markt in Ridderkerk, om nog een paar uur mee te helpen. De markt is gewoon ons leven. Het mooiste wat er is. Vanmorgen ben ik om kwart over twee begonnen en vanavond om een uur of acht ben ik weer thuis. Dat zijn lange dagen ja, maar ik vind het heerlijk. Net als mijn ouders en zus trouwens. Dit is geen werk, maar een hobby.”

Ontspannen in weekend

Wie denkt dat pa en ma en de kinderen elkaar in hun vrije tijd elkaar liever niet zien, heeft het mis. In het weekend vinden ze ontspanning bij hun Friese paarden. Jessica: ,,Terwijl Peter en de meiden er met de paarden op uit trekken, pas ik op de kleinkinderen. We genieten dan ieder op onze eigen manier.”

Is het dan altijd gezellig? ,,Jessica lachend: ,,Ja eigenlijk wel… Nee joh, overal is het toch wel eens wat. Bij ons dus ook. Maar als we het niet leuk zouden hebben, dan zouden we toch zeker niet al zolang met elkaar in het bedrijf werken?”

Marktgevoel op vakantie

De vakanties dan? Brengen ze die ook met elkaar door? Melanie en Jessica lachen. ,,We gaan afzonderlijk drie weken naar Spanje. Maar we zorgen wel dat we van die drie weken er minimaal een bij elkaar zijn. Een hotel? Nee, kamperen. Gewoon in een tent. 

Ook in de vakantie houden we het marktgevoel in stand. Lekker buiten zijn. Als iedereen op de camping klaagt dat het koud is, dan lachen wij. Koud, ’s winters als het vriest en je staat op de markt, dan is het koud.”

Snel op de markt

De twee moeten weer door met het werk. Het loopt tegen het einde van de dag en de kraam moet weer opgeruimd worden. Maar Melanie gaat niet weg zonder nog even aandacht voor haar collega’s in de non-food sector te vragen. 

,,Ik hoop dat ze ook weer snel op de markt mogen staan. Natuurlijk zijn we blij dat onze verkoop doorgaat, maar het is wel blijdschap met een bijsmaak. We missen ze en we gunnen ze natuurlijk ook weer de inkomsten waar ze van moeten bestaan.”

Meer berichten