Veel planten werden naar andere tuinen verhuisd.
Veel planten werden naar andere tuinen verhuisd.

Bewoners Stadhouderslaan ‘roven’ flattuin leeg: planten mogen in hun eigen tuin

Algemeen

RIDDERKERK - Afgelopen zaterdag waren er ‘struikrovers’ actief achter de flats aan de Stadhouderslaan in Slikkerveer. Omwonenden waren uitgenodigd om planten, struiken en boompjes weg te halen uit de flattuinen om deze een nieuw plekje te geven in de eigen tuin.

“Normaliter maken we daar een heel buurtfeest van, maar door de coronamaatregelen moesten we de huishoudens om de beurt ontvangen. De belangstelling lijkt daar niet onder te hebben geleden. Bijna dertig tuinliefhebbers zijn al of niet met hun gezin komen roven” vertelt Bernice Kamphuis van De Struikrovers. Dit initiatief werd ruim drie jaar geleden gestart als buurtproject om groen te redden van graafmachines. 

Circulair

“Het is nu heel gewoon om bij sloop van gebouwen in te zetten op volledig hergebruik van materialen. Voor tuinen en plantsoenen is dat niet het geval. Dan gaat gewoon de bulldozer er overheen” stelt Bernice, die bij de sloop in haar eigen buurt op het idee kwam om samen met buurtgenoten het groen te redden.

Dit heeft inmiddels navolging gekregen bij meer sloopprojecten in den lande. Het past ook helemaal in het straatje van Wooncompas. De woningstichting heeft voor de Stadhouderslaan ingezet op duurzame herontwikkeling van twee flatblokken met portiekwoningen uit de jaren vijftig en veranderd in nul-op-de-meter woningen. Daarnaast worden twee flatblokken circulair gesloopt.

Veel van het groen achter deze flats vond zaterdag een nieuwe eigenaar. Een ervaren hovenier liep met de struikrovers mee om ze te adviseren over de uit te spitten planten. Ze gingen letterlijk met kruiwagens vol naar hun nieuwe omgeving.

Advertenties uit de krant