Logo decombinatieridderkerk.nl
<p>Nina frustreert zich dat Amsterdam de enige stad lijkt te zijn die ertoe doet.&nbsp;</p>

Nina frustreert zich dat Amsterdam de enige stad lijkt te zijn die ertoe doet. 

(Foto:)

Column Nina: Waarom Amsterdam?

Amsterdam, Amsterdam en nog eens Amsterdam. Het lijkt de enige stad te zijn die ertoe doet. Waarom is dat toch? Deze frustratie – het is ondertussen al een frustratie geworden, zo diep zit het – draag ik al een aantal jaar met mij mee. Helemaal toen ik me realiseerde dat bijna elke bedrijf in Amsterdam is gevestigd. Waarom is dat toch?

Na een aantal sollicitaties eruit gegooid te hebben, werd ik met de minuut geïrriteerder. Alle bedrijven waarvoor ik solliciteerde zaten in Amsterdam. Terwijl er in Rotterdam een soortgelijke functie niet eens te vinden was. Hoe komt dat toch? Negeren bedrijven en ondernemers Rotterdam compleet? Wat heeft Amsterdam dat Rotterdam niet heeft?

Begrijp me niet verkeerd; Amsterdam is een leuke stad en het bruist er van het leven. Zo’n beetje alles is daar te vinden én; wie kent Amsterdam nu niet? Maar is het dan nodig dat de rest van Nederland genegeerd wordt? Waarom vestigen bedrijven en ondernemers zich toch eerder in Amsterdam dan in Rotterdam? Is het dan juist omdat Amsterdam het enige is wat buitenlandse toeristen en bedrijven weten over Nederland?

Het lijkt een fenomeen te zijn dat voornamelijk bij toeristen voorkomt. Als je aan een toerist naar Nederland vraagt, zullen ze als alle eerste ‘Amsterdam’ recht in je gezicht schreeuwen. Sommige toeristen zijn er zelfs van overtuigd dat Amsterdam Nederland is – ja dit is echt waar; mensen denken dat Amsterdam het hele land is, maar dat ter zijde.

Voor mij heeft Rotterdam net zoveel karakter als Amsterdam. De verbinding van het ov is goed – als je eenmaal op Centraal Station bent dan. De reis naar de stad is ook nog een heel avontuur - en er is hier genoeg diversiteit te vinden. Ondanks dit kiezen bedrijven of beginnende ondernemers toch liever voor Amsterdam. En dit vind ik enorm frustrerend (als dat nog niet te merken was.)

Terwijl ik deze column schrijf ben ik mij ook mentaal aan het voorbereiden op mijn reis naar Amsterdam voor de volgende dag. Ik denk alweer aan een bus die te laat is of hoe lang het wel niet duurt voordat ik in het centrum ben. En momenteel lijkt ik een luxeprobleem te beschrijven, maar Rotterdam is gewoon een fijne stad. Ja toch? Niet dan?

Een ode aan Rotterdam; in de hoop dat zij in de toekomst wat meer gezien wordt voor de stad die ze werkelijk is.

Meer berichten