Logo decombinatieridderkerk.nl
<p>Mogelijk toekomstbeeld van de Verlengde Kerkweg met eenrichtingsverkeer.</p>

Mogelijk toekomstbeeld van de Verlengde Kerkweg met eenrichtingsverkeer.

Scenario voor deels eenrichtingsverkeer op centrumring

RIDDERKERK - Een deel van de ring rond het Ridderkerkse centrum wordt mogelijk eenrichtingsverkeer. Uit de bus gekomen als voorkeursvariant na een studie van verkeersbureau Mobycon is herinrichting van het centrumgebied met eenrichtingsverkeer tussen de Klaaskaterstraat en de rotonde van de Frans Halsstraat.

In dit scenario zal er niet meer in twee richtingen gereden kunnen worden op het Koningsplein, Schoutstraat, Verlengde Kerkweg en een deel van de Geerlaan. De ruimte dit geeft willen de plannenmakers benutten voor fietsstroken en aanplant van meer groen. Ook het oversteken wil men hiermee makkelijker maken. 

Hulpdiensten

Onder de loep genomen door Mobycon zijn vijf scenario’s, die allemaal uitgaan van het bereikbaar houden van de bestaande parkeergarages. In principe moeten alle adressen in het centrum bereikbaar blijven met de auto, maar het moet daarbij ook veiliger en prettiger worden voor fietsers en wandelaars.

Belangrijke voorwaarde is ook dat de hulpdiensten hun werk goed kunnen blijven doen. Vanwege de uitrukken van de brandweer behoort eenrichtingsverkeer op de Jonkheer van Karnebeekweg daarom niet te mogelijkheden. Ook van het aanbrengen van een ‘knip’ met alleen doorgang voor bussen en hulpdiensten is afgezien. 

Splitsen busroutes

De varianten werden vorige week online gepresenteerd aan een raadscommissie. Het voorkeursscenario geeft geen conflict met uitrukken van de brandweer. Het invoeren van eenrichtingsverkeer op deze manier heeft wel tot gevolg dat ook de bussen niet meer in twee richtingen kunnen rijden. 

De centrumlijnen zullen zo haltes krijgen aan het Koningsplein en voor de andere richting aan de Frans Halsstraat. De centrumwinkeliers zijn tegen het splitsen van de busroutes. Verder uitgewerkte plannen komen in juni naar de raadscommissie.

Meer berichten