Logo decombinatieridderkerk.nl
<p>Visser en waterpolitie in Bolnes</p>

Visser en waterpolitie in Bolnes

(Foto: Ton Schipper)

Lamlul

Soms heb je van die dagen dat al het moois samenvalt. 9 Mei 2021 is zo’n dag. Na een dramatisch nat en koud voorjaar, draait de wind naar het zuiden en vanuit het niets is het prachtig zonnig weer en 25gr. Iedereen zet zijn deur open en verkast naar de tuin of het balkon. Daarnaast is het ook nog Moederdag en worden alle moeders in Nederland in het zonnetje gezet. Ook de mannen zijn in hun element vandaag want om half 3 start de kraker Feyenoord-Ajax. Het is zo’n dag dat alles meezit, er niets mis kan gaan. Ook Marion is verwend door onze kinderen met een knuffel, bossen bloemen, een liefdevol gedicht en een heerlijke parfum. Als zij om half 3 weer vertrekken, besluiten we nog even op de fiets te stappen en een tocht door Ridderkerk te maken langs alle monumentale bomen, die vorige week in ‘de Combinatie’ werden beschreven door Aart van Dragt. We eindigen in het Donckse bos en fietsen daarna nog even verder naar het dorp van mijn jeugd, Bolnes. Op de pier, waar vroeger de gebr. Pot zijn schepen bouwden, heb je een fantastisch uitzicht over de Maas.

Net binnen het vroegere dok zie ik een man mijmerend naar zijn hengel staren. Hij zit in een klein rubberbootje waarvan de achterzijde open is en waaruit de man zijn benen in het water laat hangen. Bij gebrek aan buitenboordmotor, draagt hij zwemvliezen, die hem in staat stellen af en toe even bij te sturen. Zijn rust duurt niet lang, want vanaf de rivier komt een klein snel vaartuig het dok invaren met twee streng kijkende agenten van de waterpolitie.
Na wat heen en weer gekibbel moet de man zijn hengel uit het water halen en blijkt zijn aas niet aan de eisen te voldoen. Binnen een paar minuten krijgt hij twee prenten uitgeschreven. Als de strijd gestreden lijkt en de visser gedesillusioneerd naar de kant flippert, mompelt hij nog iets in zichzelf. Ik versta het niet, maar agenten hebben betere oren. Vol gas nadert de politieboot opnieuw de visser en vanaf het voordek schreeuwt de agent: “Wat zeg je, LAMLUL?”

Er ontstaat een verbale strijd, want de visser gooit nu alle frustraties eruit. Op de pier worden de zonaanbidders aangetrokken door deze heftige discussie. “Ik laat me geen lamlul noemen door de eerste de beste visser.”
“Ik laat me geen bekeuring uitschrijven door een flapdrol van een kerel.”
De maat is vol. Om geen gezichtsverlies te lijden tegenover het publiek op de pier, schreeuwt de agent: “Zo is het genoeg, ik neem je mee naar het bureau.”

Ik probeer te bedenken waar dat bureau van de waterpolitie moet zijn. De visser wordt geënterd en meegesleept. Ver komen ze niet, want door zijn zwemvliezen dreigt de visser uit zijn rubberboot te glijden. Ik zie ze 100m verder aanmeren en verder discussiëren.
Wat een relaxt zonnig visdagje had moeten worden, werd een dag vol frustratie. Een paar kilometer verderop gaat het al niet veel beter. Door een gemiste strafschop, 2 eigen doelpunten en een rode kaart verliest Feyenoord met 0-3 van Ajax. De scheids zal ook wel een lamlul geweest zijn.

Ton Schipper

Meer berichten