De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door de Ridderkerkse burgemeester Anny Attema.
De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door de Ridderkerkse burgemeester Anny Attema.

Koninklijke Erepenning voor muziekvereniging Harpe Davids

Algemeen

RIDDERKERK - De Christelijke Muziekvereniging Harpe Davids heeft de Koninklijke Erepennning ontvangen. De koninklijke onderscheiding werd dinsdag aan voorzitter Sonja Sevenhuijsen uitgereikt door burgemeester Anny Attema tijdens een bijeenkomst in kleine kring in de trouwzaal van het gemeentehuis. 

Aanleiding voor het toekennen van de onderscheiding door de Koning is het honderdjarig bestaan van Harpe Davids, op 25 mei van het vorig jaar, en de betekenis van de vereniging in de Ridderkerkse samenleving. Door de coronamaatregelen konden veel jubileumfestiviteiten - met uitzondering van een expositie in de Oudheidkamer - niet doorgaan.

Concerten en festivals

Harpe Davids bestaat sinds 25 mei 1920. Op 17 december van datzelfde jaar werd Harpe Davids officieel erkend door Koningin Wilhelmina. Harpe Davids heeft zich de afgelopen eeuw laten horen tijdens een ontelbaar aantal concerten en festivals onder leiding van twaalf verschillende dirigenten. Verder levert de vereniging een grote bijdrage aan vele evenementen, kerkdiensten en herdenkingen in Ridderkerk. 

Voorbeelden daarvan zijn de 4 mei herdenking, de Veteranendag en de herdenking bij het Lancastermonument. Harpe Davids liet mooie koraalmuziek horen bij de indrukwekkende Holocaust-herdenking bij de herdenkingsboom voor de familie Den Hartog, vorig jaar januari, vlakbij het gemeentehuis.\

Nederlandsche Kultuurkamer

In de afgelopen honderd jaar heeft de vereniging veel meegemaakt. Groei en bloei, soms ook wat teruggang. Het jeugdorkest, de jeugddrumband en majorettes kwamen en ze gingen ook weer. In de Tweede Wereldoorlog nam Harpe Davids een moedig besluit door te weigeren zich aan te sluiten bij de Nederlandsche Kultuurkamer. Dat was een door de Duitse bezetter ingesteld instituut. 

Alle kunstenaars, architecten, schrijvers, journalisten, muzikanten, filmacteurs en podiumartiesten moesten daarbij aangesloten zijn om te mogen werken. Door de weigering lag het musiceren in verenigingsverband tot 1945 stil.

Advertenties uit de krant