Nina heeft een boodschap voor mensen die onzeker zijn over hun lichaam.
Nina heeft een boodschap voor mensen die onzeker zijn over hun lichaam. Foto:

Column Nina: In de schaduw

Algemeen Column

Alhoewel het nog niet officieel zomer is, lijkt het weer in Nederland nu eindelijk omgeslagen te zijn. Je kunt weer vaker lekker van het weer genieten, buiten zitten of zelfs naar het strand. Maar ik weet ook dat deze tijden enorm veel druk met zich mee brengen. Vooral voor de mensen die misschien liever in de schaduw blijven in de zomer. En dan bedoel ik dit letterlijk en figuurlijk.

Nu het over het algemeen wat warmer wordt, komen ook alle korte broeken, rokjes en truitjes weer uit de kast. En natuurlijk de bikini’s die je vorig jaar nog wel paste en die nu misschien toch een beetje in je huid snijden. Terwijl de zomer een tijd moet zijn van veel gezelligheid en plezier, is het dus niet voor iedereen zo.

Dan heb ik het over de mensen die onzeker zijn over zichzelf, die liever hebben dat ze gewoon met al hun kleding aan op het strand kunnen zitten zonder weg te smelten. Iets wat ik begrijp, want hedendaags door sociale media zie je het ene perfecte plaatje na het andere voorbijkomen, maar ik heb een boodschap voor die mensen;

Iedereen is te druk bezig met zijn of haar eigen onzekerheden om die van anderen op te merken. Dus negen van de tien keer letten ze niet eens op jou. De menigte op het strand baalt ook dat er zogeheten ‘corona-kilo’s’ op de heupen zitten en dat die ene bikini van vorig jaar niet meer past, maar wat maakt het uit?

Onze ‘dieet-cultuur’ is er zo erg ingeslopen, dat we simpelweg een beetje vergeten zijn dat ons lichaam constant verandert. Of we dit nu willen of niet. Als je niet meer dezelfde persoon bent als vorig jaar, hoe kun je dat dan wel van je lichaam verwachten? Jouw waarde hangt niet vast aan hoe je lichaam eruitziet. Of je nu een maatje meer hebt of minder, iedereen is het waard en al helemaal om van het leven te genieten.

Snap ik het als sommige mensen in de schaduw willen blijven? Tuurlijk, ik ben ook wel eens onzeker. En vorige week toen ik op het strand was, voelde ik me ook niet bijzonder zelfverzekerd. Maar toen dacht ik aan al die andere mensen die zich misschien ook wel onzeker voelde. Je weet wat ze zeggen: gedeelde smart, is halve smart.

Kom uit die schaduw.

Advertenties uit de krant