"Voor iemand die al zes jaar lang geen vlees meer eet, ben ik me heel bewust over hoe mensen met de dieren in de slachthuizen omgaan."
"Voor iemand die al zes jaar lang geen vlees meer eet, ben ik me heel bewust over hoe mensen met de dieren in de slachthuizen omgaan." Foto:

Column Nina: (Niet) Schokkend Genoeg

Algemeen Column

Het zal de mensen niet ontgaan zijn; de schokkende beelden van het slachthuis in Epe die naar buiten zijn gebracht en de afgelopen week overal te zien waren. De beelden heb ik zelf niet gezien, maar ik heb wel de reacties van mensen op sociale media gelezen. Alhoewel het voor vele mensen ook geen shock is, evenals voor mij, zijn vele mensen toch in rep en roer. En ik ben daar verbaasd over. Wat dacht je dan dat er gebeurde in een slachthuis?

Ik heb deze discussie al vaker gehad met mensen. De beelden die langskomen van slachthuizen zijn zo schokkend, dat mensen echt een beetje van slag zijn. Echter zijn ze vaak nog niet schokkend genoeg om mensen van hun stukje vlees af te houden, maar ik vraag me dan af of we echt zo naïef zijn als mens. Dat zegt namelijk niet heel veel goeds over ons.

Voor iemand die al zes jaar lang geen vlees meer eet, ben ik me heel bewust over hoe mensen met de dieren in de slachthuizen omgaan. Eigenlijk hoe mensen in het algemeen met dieren omgaan. De rillingen lopen soms over mijn lijf als ik mensen over dieren hoor praten. Het zijn ook discussies die ik eigenlijk niet aan ga, omdat ik weet dat het een onbegonnen zaak is.

Het heeft me laten zien dat mensen liever hun oogkleppen opdoen voor hun eigen genot, dan willen beseffen wat voor leed er achter hun genot zit. Het stukje vlees is toch ook een beetje een cultuurdingetje en we gaan liever met de menigte mee dan dat we zeggen dat we toch dat stukje vlees laten staan. Als iedereen vlees eet, is het makkelijker als jij dat ook gewoon doet, toch? Dan ben je geen last voor anderen en voor de maatschappij, maar ook niet voor jezelf.

Verandering wordt alleen gemaakt door de mensen die anders durven te zijn dan de rest. Het zijn degenen die ‘nee’ durven te zeggen als anderen ‘ja’ zeggen. Het zijn degenen die hun eigen weg volgen en eigen pad bewandelen, in plaats van het pad bewandelen wat al honderden keren bewandeld is door anderen.

Dus de volgende keer als je dat soort beelden ziet, bedenk dan wat jij kan doen om daar verandering in te brengen. Al één persoon maakt het verschil. Het begint allemaal bij jezelf.


Advertenties uit de krant