Volgens Nina hebben sociale media kanalen ons hongerig gemaakt.
Volgens Nina hebben sociale media kanalen ons hongerig gemaakt. Foto:

Column Nina: Aan en uit

Column

Het zal niemand ontgaan zijn dat de drie grootste sociale media kanalen er vorige week voor een aantal uur uitlagen. Terwijl ze ergens op een hoofdkantoor in Amerika stress hadden omdat ze geld verloren, hadden wij stress omdat we elkaar niet meer konden bereiken. Anderen maakte er gelijk gebruik van om weer even van hun leven te genieten zonder sociale media. Waarom kunnen we er alleen mee stoppen als we letterlijk geen keuze hebben? Waarom moeten we altijd ‘aan’ staan?

Sinds sociale media in onze dagelijkse routine is geslopen, wordt er van je verwacht dat je 24 uur per dag, 7 dagen in de week ‘aan’ staat. Niet alleen op kanalen zoals Instagram of Facebook, maar ook op WhatsApp. Als je vaak binnen 10 minuten niet reageert, raakt de andere persoon al geïrriteerd. We willen onbewust dat mensen de hele dag tijd voor ons vrij maken en ons aandacht geven. Is dat eigenlijk niet een tikkeltje egoïstisch? 

Wat we niet begrijpen, is dat sommige mensen, net zoals ik, soms (mentaal) niet de energie hebben om heel de dag ‘aan’ te staan. Ik heb niet de hele dag, elke dag, de energie om op berichten te reageren. Ook ik scrol doelloos door sociale media heen, maar dat kost me minder moeite dan sociaal zijn via het kanaal. Soms heb ik gewoon geen energie om echt daadwerkelijk te reageren. En ik weet dat er velen zijn zoals ik. 

Sociale media kanalen hebben ons hongerig gemaakt naar constante aandacht en bevestiging die we eigenlijk niet kunnen stillen. We willen allemaal minder tijd besteden op sociale media, maar we doen het niet omdat we bang zijn dat we iets belangrijks missen. En dat terwijl het allerbelangrijkste om ons heen gebeurt, dat genen dat zich niet afspeelt op een telefoonscherm van een gloednieuwe IPhone. 

De volgende keer zouden we geen grote storing nodig moeten hebben om even afstand van sociale media te nemen en op adem te komen. We zouden eigenlijk zelf moeten bepalen wanneer we even een pauze willen, zonder het gevoel te hebben dat we een groot deel van ons leven missen.

Soms is het ook gewoon oké om even ‘uit’ te gaan. 

Advertenties uit de krant