Het Essenlaantje dreigt door de uitbreiding van het honkbalcomplex als doorgaand fietspad te verdwijnen
Het Essenlaantje dreigt door de uitbreiding van het honkbalcomplex als doorgaand fietspad te verdwijnen

Strijd voor Essenlaantje: bewoners tegen uitbreiding honkbalvereniging

Algemeen

RIDDERKERK - De ontevredenheid over de toekomst van het Oosterpark leeft nog breed. Na de vele reacties op het herinrichtingsplan is met 32 zienswijzen gereageerd op het bestemmingsplan. Veel bewoners blijven zich verzetten tegen de uitbreiding voor de honkbalvereniging. Het zet vooral kwaad bloed dat dit ten koste gaat van het Essenlaantje, dat veel gebruikt wordt als fiets- en wandelroute.

Kees Vingerling van de bewonersgroep 3VO Biotoop begrijpt niet dat de gemeente geen water bij de wijn doet. “Ik ben zeer teleurgesteld dat de vele terechte opmerkingen op het bestemmingsplan en de diverse alternatieve voorstellen niet hebben geleid tot enige inhoudelijke aanpassing van het plan” sprak hij vorige week tot de raadscommissie.

Bomen wijken

De woordvoerder van 3VO wijst daarbij op een alternatief dat de Rowdies voorziet in de benodigde ruimte en het Essenlaantje in z’n geheel behoud. “De Gemeente stelt dat met het plan een ‘heel groot deel’ van het Essenlaantje gespaard blijft. Uit een eenvoudige telling van bomen blijkt echter dat circa 30 % van het Essenlaantje moet verdwijnen. Voor de uitbreiding van de Rowdies moeten al veel bomen aan de zuidkant van de huidige accommodatie gekapt worden. Om dan ook nog 30% van het markante Essenlaantje op te offeren, is echt teveel gevraagd!”

Bewoners hebben berekend dat er voor het nieuwe honkbalcomplex 180 bomen moeten wijken. Volgens de gemeente zijn dat er 130. Enkele indieners van zienswijzen willen dat de Rowdies uit het Oosterpark verdwijnen. Volgens Vingerling komt dit mede door de opstelling van de gemeente: “Door het keer op keer afwijzen van goede alternatieven voor de locatie van het nieuwe honkbalveld, keren bewoners in de omgeving zich steeds meer tegen de Rowdies en groeit de antipathie. Dat komt niet door de club, maar door de houding van de Gemeente, die naar mijn mening te halsstarrig is.”

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Oosterpark op de agenda staan voor de raadsvergadering van 14 oktober.

Advertenties uit de krant