Bestuursleden van de ijsclub brachten weer water op de baan
Bestuursleden van de ijsclub brachten weer water op de baan

120-jarige IJsclub klaar voor de winter

Algemeen

RIJSOORD - Het is deze winter 120 jaar geleden dat de IJsclub “Rijsoord & omstreken” werd opgericht. In de statuten van die tijd staat o.a. vermeld: Het doel der IJsclub is:
a. het aanleggen en onderhouden van ijsbanen op den boezem ‘”de Waal”, ten Westen van de Rijsoordsche Brug
b. het organiseren van ijsfeesten, wanneer de financiën dit toelaten en ijs en weder dienende zijn.

Het aanleggen van een ijsbaan op de Waal behoort, op een uitzonderlijke winter na, tot het verleden. Het bestuur heeft zich daarom jarenlang ingespannen om een zgn. landijsbaan te verwerven. Hiermee is nu de mogelijkheid, om al na een paar nachtjes matige vorst, een schaatsbaan aan te leggen en te onderhouden.

Winterexpositie

Begin deze maand heef een aantal bestuursleden de baan weer onder water gezet. Dat de ijsclub na 120 jaar nog steeds springlevend is bewijst het groeiende aantal leden. Ook tijdens het volpompen van de baan was er flink wat belangstelling en meldden er zich spontaan een aantal nieuwe leden. Als de baan deze winter open kan hoopt het bestuur het 400-ste ijsclub lid in te mogen schrijven.

Van 1 januari t/m 27 februari 2022 presenteert de IJsclub Rijsoord & Omstreken een ‘Winterexpositie’ in bezoekerscentrum De IJsvogel aan de Waalweg 9a te Rijsoord. Iedereen is van harte welkom om deze expositie te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van De IJsvogel.

Receptie

Op zaterdag 29 januari 2022 trakteert de 120-jarige haar leden op een drankje en een hapje tijdens de doorlopende receptie van 10.00 uur tot 17.00 uur in De IJsvogel. De leden ontvangen bovendien een leuke herinnering aan deze dag.

Wie nog geen lid is maar dat wel wil worden kan zich aanmelden op: ijsclubrijsoordenomstreken@hotmail.com Voor de jaarlijkse contributie van € 5,- hoeft u het niet te laten.

Oude foto’s 

Bent u in het bezit van oude ijs- en sneeuw-pretfoto’s of bent u in het bezit van winter gerelateerde voorwerpen en wilt u deze gedurende de maanden januari en februari 2022 in bruikleen geven aan de IJsclub? Oude winterfoto’s en oude wintermaterialen zijn bijzonder welkom. Dit materiaal kan dan worden opgenomen in de Winterexpositie. 

Wie foto’s en/of materialen beschikbaar wil stellen kan contact opnemen met bestuurslid Henk van Mastrigt: 06-57 63 24 43.
Bezoekerscentrum De IJsvogel is gedurende de wintermaanden geopend op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur.


Advertenties uit de krant