Afbeelding

Column Nina: Als laatste

Column Column

Elk jaar lijkt de tijd sneller te gaan. De dagen lijken geen vierentwintig uur meer te duren, maar hoogstens acht uur. Ik kleed me aan, ik doe mijn werk en vervolgens ga ik weer naar bed. De tijd gaat steeds sneller en sneller en het tikt aan me voorbij.

Anderhalf jaar geleden begon ik aan dit column avontuur. Anderhalf jaar, terwijl het voor mij als drie maanden voelt. Dit betekent dus ook dat het al meer dan anderhalf jaar geleden is dat we aan dit hele rollercoaster avontuur begonnen, waar we nog steeds niet vanaf zijn en lijkt de geschiedenis zich elke keer weer te herhalen. Rotterdammers vernielen één jaar later nog steeds hun stad, terwijl ze beter zouden moeten weten en deze moeten opbouwen in plaats van vernielen.

Ik vergeet altijd hoeveel er verandert in een jaar. Voor mij voelt het nooit alsof ik iets speciaals heb gedaan of dat ik echt iets heb bereikt. Maar als je even stilstaat en beseft waar je was aan het begin van dit jaar te vergelijking van waar je nu bent, zal je zien dat tot je verbazing toch het een en ander gebeurd is.

Een hele lange tijd was ik op zoek naar mijn doel hier op deze ronde bol die maar rondzweeft in een heelal waarvan we nog niet eens het topje van de ijsberg weten. Ik moest en zou iets belangrijks gaan doen (of worden), mensen helpen. Af en toe krijg je in je leven ook een openbaring; we hoeven ons doel hier op aarde niet te vinden.

Niemand weet waarom we hier zijn en niemand heeft ook geen idee wat we aan het doen zijn, of we het wel ‘goed’ doen. De kans alleen al dat je geboren zou worden is letterlijk 0. Je zou dus kunnen stellen dat het doel is dat we er gewoon moeten zijn, meer niet. We moeten dit hele gekke leven meemaken en er maar wat van maken. Hopend dat we het ‘goed’ doen.

De kans dat we geboren worden is 0, maar de kans dat je dan al die mooie dingen doet in je leven is eigenlijk nog kleiner. Alles moet precies goed zijn, op het juiste moment, op de juiste tijd. Misschien is dat een mooie gedachtegang die we meekunnen nemen in 2022.

Tot volgend jaar.

Nina neemt even vakantie. In januari is ze er weer.

Advertenties uit de krant