Mieke Mudde en Nellie Toet exposeren met iconen in de Oudheidkamer
Mieke Mudde en Nellie Toet exposeren met iconen in de Oudheidkamer

Herkansing met iconen opnieuw te zien in Oudheidkamer

Algemeen

RIDDERKERK - In de Ridderkerkse Oudheidkamer zijn weer iconen van Mieke Mudde en Nellie Toet te bewonderen. Vorig jaar maart moest hun net geopende tentoonstelling abrupt afgeblazen worden vanwege de eerste lockdown. Het duo heeft daarom een herkansing gekregen.

Dat betekent zeker niet dat de expositie een kopie is van vorig jaar. “Verleden jaar hadden we iconen die pasten bij de 40-dagen tijd. Daar zijn iconen die passen bij advent en kerst voor in de plaats gekomen. Ook hebben we nog drie iconen kunnen maken van Sint Nicolaas. Bij ons natuurlijk bekend als Sinterklaas, maar voor de Oosters Orthodoxe kerk een belangrijke heilige” vertelt Mieke. 

Paastakken  

Bij de vorige tentoonstelling waren ook paastakken met eieren met een icoonbeschildering. Die zijn voor deze expositie vervangen door een kerstboom met 35 kerstballen die zijn gemaakt met traditionele icoon schildertechnieken: “Ballen van piepschuim die eerst tien keer zijn beschilderd met steeds een pauze van tenminste zes uur om te drogen. Daarna voorzichtig geschuurd om er een icoon op te kunnen schilderen.” In een van de vitrines zijn ook nog enkele beschilderde eieren te zien. De expositie is in de Oudheidkamer te zien tot 22 januari 2022.  

Advertenties uit de krant