Afbeelding

Nooit meer boetes bij de bieb

Algemeen

REGIO - Bij een nieuw jaar horen goede voornemens: de Bibliotheek AanZet heeft al langere tijd de wens een boetevrije bibliotheek te worden en eindelijk is het zover! Vanaf 1 januari is de Bibliotheek AanZet een boetevrije bibliotheek: “Hiermee maken we onze bieb nog toegankelijker voor iedereen en heb je nooit meer te maken met vervelende boetes wanneer je te laat je boek inlevert.”

Wie lid is van de Bibliotheek AanZet hoeft in het nieuwe jaar geen boete meer te betalen bij het te laat inleveren van een boek of andere geleende materialen. Boetes zijn nu voor veel van leden één van de grootste irritatiepunten. Gelukkig is dat vanaf nu verleden tijd. Bovendien maken we het voor jongeren nog laagdrempeliger om lid te worden van de bieb.

Zij kunnen gratis lenen zonder dat zij - of hun ouders - boetes krijgen. In de praktijk ervaren we dat boetes een drempel vormen om te lenen, juist bij kwetsbare gezinnen. Met een boetevrij abonnement kunnen we die zorg wegnemen. We verwachten zo meer jeugd te bereiken en het lenen én lezen te bevorderen. Onze betalende volwassen leden dragen hieraan bij” stelt de directie van de bibliotheek.

Nieuwe tarieven 

Steeds meer bibliotheken in Nederland lenen hun boeken boetevrij uit. Boetevrij betekent niet dat men de boeken die men leent zomaar mag houden. De uitleentermijn blijft net als nu vier weken. Bij overschrijding worden ter herinnering een aantal mails gestuurd. Wie de boeken niet terugbrengt of de leentermijn verlengt, krijgt de vervangingskosten van het boek in rekening.

Tot slot verandert er meer in 2022: De tarieven voor bestaande en nieuwe leden zijn ook gewijzigd. De tarieven van een boetevrije bibliotheek zijn wat hoger dan bij een bibliotheek met boetes. In 2022 kost het lidmaatschap voor 18 jaar en ouder 57 euro per jaar. Men kan ook 5 euro per maand betalen.

Advertenties uit de krant