Kansloze nederlaag voor Rijsoord

Algemeen

RIJSOORD - Rijsoord heeft zaterdagmiddag tegen Capelle een kansloze nederlaag geleden. Het ging in deze wedstrijd tussen de hekkensluiter Rijsoord en de koploper Capelle. Vooral in de eerste helft zetten de bezoekers de wedstrijd naar hun hand en zorgden voor een ruststand van 0-3.

Na de rust kwam Rijsoord wat meer in het spel voor en kreeg het ook enkele kansen, maat uiteindelijk zorgden de bezoekers ervoor dat de eindstand in hun voordeel werd verdubbeld. Echter de randverschijnselen rond deze wedstrijd vroegen meer aandacht dan de wedstrijd zelf.

door Wim de Rooij

QR-code

Het moet inmiddels bij iedereen bekend zijn dat de regering de nodige maatregelen heeft aangekondigd om de uitbreiding van het coronavirus in te dammen. Je moet echt onder een steen hebben gelegen als je dat niet hebt meegekregen. Zo mogen er tijdens de wedstrijden geen toeschouwers zijn, met uitzondering van de technische staf en het bestuur. Rijsoord heeft zaterdagmiddag geprobeerd hieraan gevolg te geven.

De hoofdpoort was gesloten en iedere bezoeker moest via de zijingang het sportpark betreden. Prima geregeld en twee medewerkers van een securitybedrijf checkten de QR-codes van de bezoekers. Sommigen konden ook zonder QR-code het sportpark betreden omdat zij alleen het sportpark bezochten. De logica hierin ontbreekt toch wel, omdat de sportvelden niet en de kantine alleen met een geldige QR-code bezocht mochten worden.

Misschien zijn drastische maatregelen nodig door ook de kantines te sluiten, want deze ondoorzichtige maatregelen zijn voor wie dan ook niet te handhaven. Wel had de vereniging ervoor gezorgd dat de wedstrijd op YouTube kon worden gevolgd en een zeshonderd belangstellenden van beide clubs volgden de verrichtingen van hun team.

70 bestuursleden

Aan het begin van de wedstrijd bleek al snel dat zich veel meer bezoekers op de tribune plaats hadden genomen dat in de visie van de regeringsbesluiten mogelijk zou moeten zijn. Om te beginnen zat er een behoorlijke groep jeugdspelers van Rijsoord, dat normaliter voor de nodige vocale ondersteuning zorgt. Echter in deze wedstrijd was voor hen geen plaats en het bestuur had ervoor moeten zorgen dat zij niet aanwezig waren.

Verder viel het op dat er veel ‘bestuursleden’ van de bezoekende vereniging Capelle aanwezig waren. Bestuurslid Emo van Dijk hierover: “Onbegrijpelijk. Kennelijk heeft iedereen een bestuursfunctie bij Capelle en kunnen zij op basis daarvan een wedstrijd bezoeken. Dit is duidelijk een voorbeeld van de regeringsbesluiten naar je eigen hand willen zetten. Toen ik de voorzitter van Capelle hierop wees, zei hij droogleuk dat Capelle zeventig bestuursleden heeft. Dan heb je totaal geen begrip voor de situatie waarin wij op dit moment met z’n allen verkeren. Ik ga hiervan melding bij de KNVB doen.”

Een eenvoudige oplossing is dat bezoekende verenigingen voorafgaand aan de wedstrijden een opgave doen van welke bestuursleden de wedstrijden bezoeken. En het is dan aan de organiserende vereniging om te zorgen dat het toelatingsbeleid waterdicht is. Het antwoord is aan de KNVB om een maximumaantal bestuursleden per bezoekende vereniging vast te stellen en is het in het verlengde daarvan aan de organiserende vereniging om dat te controleren.

Geen wedstrijd

Dan over de wedstrijd, die eigenlijk nooit een wedstrijd is geweest. Goed was het om te zien dat de reservebank van Rijsoord weer gevuld was met van blessures terugkerende spelers. Na de verlieswedstrijd in en tegen Smitshoek met twee voormalige profvoetballers stond vandaag de wedstrijd tegen koploper Capelle op het programma.

Ook daar in de persoon van Sander Fischer een voormalig professioneel voetballer (Excelsior). Eigenlijk moet je een verlies tegen een koploper van het kaliber van Capelle van tevoren incalculeren, alhoewel je altijd hoopt op een sensationele uitslag. Maar daar was het de zaterdagmiddag niet voor.

Voor rust beslist

Zoals verwacht wilde Capelle de wedstrijd snel naar haar hand zetten en viel het dus hartstochtelijk aan. Rijsoord kon echter goed verweer bieden en zorgde ervoor dat de bezoekers niet echt gevaarlijk werden. Maar na een kwartier was het toch raak. Een snelle aanval van Capelle en een nog snellere combinatie tussen Joshua Kassels en Marlon Slabbekoorn zorgden ervoor dat laatstgenoemde de 0-1 kon aantekenen.

Rijsoord probeerde met veel inzet daar waar mogelijk de aanval te zoeken, maar spits Gazar Dermendjan kon niet veel uitrichten tegen een overvloed aan verdedigers. Negen minuten na het eerste doelpunt stelde Capelle de overwinning veilig door een vrije schop vanaf links vrij eenvoudig door Wesley Pollemans achter doelman Van Wijngen te koppen: 0-2. Rijsoord bleef daar waar mogelijk de aanval zoeken.

Het team wilde niet van opgeven weten en had niets meer te verliezen, maar kon niet echt gevaarlijk worden. Nog voor de rust kwamen de bezoekers op 0-3 door een doelpunt van Joshua Kassels.

Maatje te groot

Rijsoord kwam prima uit de kleedkamer en kreeg binnen vier minuten een tweetal prima kansen, echter de schoten van Nick Ruigrok gingen via benen en voeten van de verdedigers van Capelle over het doel en over de achterlijn. De daaruit voortvloeiende hoekschoppen leverden niets op. Kort daarna nog een uitval van Gazar Dermendjan, maar hij zag zijn aanval stuiten op de goed acterende doelman Marc van Splunter van Capelle.

Nadat Jeffrey Rijsdijk met nog een half uur te spelen vanuit een vrije schop zijn schot op de kruising terecht zag komen, zakte Rijsoord de laatste tien minuten door het ijs. Doelpunten van Marlon Slabbekoorn, Sander Fischer en alweer Slabbekoorn vanuit een strafschop zorgden ervoor dat Slabbekoorn een hattrick mocht aantekenen. Rest nog te vermelden dat de wedstrijd onder leiding stond van Aad Hilgersom en dat het arbitrale trio deze zaterdagmiddag een goede wedstrijd leidde.

Realistisch

Trainer Clemens Bastiaansen was na afloop realistisch: “Capelle was vandaag een maatje te groot en een verdiende winnaar van de wedstrijd. Na rust hadden we drie goede kansen om terug te komen en hebben we een half uur goed gespeeld. Het laatste kwartier zakte de concentratie weg en kon Capelle nog vrij makkelijk aan drie doelpunten komen.”

De komende zaterdag staat de uitwedstrijd in en tegen Scherpenzeel op het programma. De uitwedstrijd van Scherpenzeel in en tegen Spijkenisse werd zaterdag afgelast. Conform de regeringsbesluiten kan er vanaf zondag niet meer na 17.00 uur getraind worden en de vraag is hoe de elftallen zich op de wedstrijden kunnen voorbereiden. Het antwoord hierin zal door de KNVB moeten worden gegeven en kijk er niet vreemd van op dat de winterstop komende weekeinde al in gaat. De tijd zal het leren.

Opstelling Rijsoord: Christian van Wijngen – Stefan Havelaar – Lorenzo Braaf – Gazar Dermandjan – Danilo Alkema – Nick Ruigrok – Gianni Straal – Danny Haasdijk – Shamir de Jesus (64. Angelo Puriël) – Jardel Drenthe (78. Claudio Barros) – Angelo Ravenberg (77. Romano Niamut).