Omgevingsdiensten Zuid-Holland slaan handen ineen bij gezamenlijke handhavingsactie
Omgevingsdiensten Zuid-Holland slaan handen ineen bij gezamenlijke handhavingsactie

Zuid-Hollandse omgevingsdiensten controleren samen kunstverlichting glastuinbouw

Algemeen

REGIO - Woensdagavond 16 februari gaven de vijf omgevingsdiensten uit Zuid-Holland het startsein voor een gezamenlijke controle op de kunstverlichting in de glastuinbouw: de zogenaamde assimilatiebelichting. 

Na de gezamenlijke aftrap gingen DCMR Milieudienst Rijnmond en de diensten Omgevingsdienst Haaglanden, Omgevingsdienst Midden-Holland, Omgevingsdienst West-Holland en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid ieder in hun eigen gebied aan de slag. DCMR controleerde vannacht onder andere in Lansingerland, Brielle, Ridderkerk en Westvoorne. Er werden enkele mogelijke overtredingen gesignaleerd. Denk bijvoorbeeld aan kieren in de gevelschermen, waardoor vanaf de openbare weg in de assimilatielichten kan worden gekeken. Nader onderzoek moet uitwijzen of er daadwerkelijk overtredingen begaan zijn.

Klachten
Bij assimilatiebelichting wordt in een glastuinbouwbedrijf kunstlicht gebruikt om plantengroei te stimuleren. Het assimilatielicht is aanvullend op het zonlicht, waardoor planten genoeg licht kunnen opnemen (assimileren) en dus beter groeien. Omwonenden, maar ook de flora en fauna, kunnen lichthinder hiervan ondervinden. 
Initiatiefnemer Marcel van der Ploeg, teamleider Milieu & Glastuinbouw Omgevingsdienst Haaglanden: “Klachten over assimilatiebelichting krijgen wij het gehele jaar door. Het seizoen maakt niet veel uit. Als wij een klacht krijgen gaan wij letterlijk op het licht af. In Zuid-Holland zijn vijf omgevingsdiensten die elk hun eigen werkgebied hebben. Soms krijgen wij een melding die niet voor ons is maar bijvoorbeeld voor DCMR of OZHZ. Op zo’n moment schakelen wij direct met DCMR, zodat zij de klacht kunnen afhandelen. Met deze gezamenlijke controle geven wij aan dat wij elkaar weten te vinden, samenwerken en nauw met elkaar in contact staan. Iedereen houdt elkaar op de hoogte en informeert elkaar tijdig, op het moment dat dit nodig is.” 

Paars of rood licht
In het Activiteitenbesluit milieubeheer zijn regels opgenomen over de lichtuitstoot tussen zonsondergang en zonsopgang. Dat geldt voor zowel de zijgevels als voor de bovenzijde van de kas, het kasdek. De zijgevels zijn meestal verduisterd, waardoor weinig licht naar buiten treedt. Maar ook het kasdek moet verduisterd worden. Voor het kasdek geldt, binnen bepaalde tijden, dat afscherming aanwezig moet zijn om de lichtuitstoot met minimaal 98% te verminderen.

Steeds vaker krijgen omgevingsdiensten een melding over een ‘paarse gloed’ in de lucht. Dit komt omdat glastuinbouwbedrijven meer gebruik maken van ledverlichting als assimilatiebelichting. Het traditionele gele licht kan dan veranderen in rood/paars licht. Het gebruik van ledverlichting is energiezuiniger dan traditionele lampen. Daarbij geven de lampen ook minder warmte af, waardoor er minder warmteoverschot is en lichtafscherming makkelijker wordt. Ook op deze meldingen gaan de omgevingsdiensten af. Zij maken geen onderscheid tussen wit, paars of rood licht. Zie voor meer informatie https://www.dcmr.nl/themas/lichthinder

Advertenties uit de krant