Rijsoord keeper Christian van Wijngen had een drukke dag
Rijsoord keeper Christian van Wijngen had een drukke dag Foto: Leen Kruithof

Rijsoord maakt het zich onnodig moeilijk

Algemeen

RIDDERKERK - Het zal niet zo bedoeld zijn, maar met het ruime verlies tegen Achilles Veen heeft Rijsoord zaterdagmiddag het zich nog moeilijker gemaakt in de hoofdklasse en dreigt de eerste klasse iedere zaterdag een beetje meer. Maar voor het zover is moet het eerst nog uitgevochten gaan worden met Spijkenisse en Achilles ’29, waarbij de eerste twee rechtstreeks degraderen en de derde van onderen nog beslissingswedstrijden mag gaan spelen.

door Wim de Rooij

Het leek zaterdagmiddag allemaal nog rooskleurig. Na de goede wedstrijd in en tegen Spijkenisse en een toch wel teleurstellend gelijkspel diende zaterdagmiddag zich een goede kanshebber voor een positief resultaat aan. Achilles Veen, ooit begonnen met kampioensaspiraties, speelt ook in de ‘kelder’ van de hoofdklasse A. Het zou voor Rijsoord een prima tegenstander zijn om zich aan om te trekken. Echter het zou allemaal anders lopen.

De technische staf kwam met hetzelfde team als vorige week tegen Spijkenisse op het veld. Zowel Spijkenisse uit als Achilles Veen thuis waren cruciale wedstrijden, zoals trainer Clemens Bastiaansen het na afloop van deze teleurstellende wedstrijd aangaf. “Het waren wedstrijden, waarin wij successen hadden kunnen en moeten boeken”, aldus de trainer van de v.v. Rijsoord. Dus stond een vrijwel ongewijzigd Rijsoord zaterdagmiddag tegenover Achilles Veen en moesten de Kraaien er tegenaan om hun toekomst in de hoofdklasse veilig te stellen. Echter bij al de eerste aanval van de bezoekers stond Rijsoord op achterstand. Met een mooie lob passeerde verdediger Stefan Havelaar zijn eigen doelman Christian van Wijngen en stond Rijsoord direct al op achterstand. Door nog steeds onduidelijke redenen werd dit doelpunt tot opluchting van alles wat Rijsoord was afgekeurd. Een opsteker voor de thuisploeg. Echter nog een handvol minuten later claimden de bezoekers alweer een doelpunt toen Rico Geeroms op de paal kopte en daarbij zou de bal de doellijn gepasseerd hebben. Echter de assistent nam dat niet waar en dus kroop Rijsoord weer door het oog van de naald.

Achilles Veen was de aanvallende ploeg en Rijsoord moest zich beperken tot verdedigen en enkele spaarzame uitvallen. En met dat laatste waren de Kraaien in die periode succesvol. Na ruim tien minuten kwamen zij op voorsprong door een doelpunt van Gazar Dermendjan. De spits van Rijsoord werd prima aangespeeld door Nick Ruigrok en na een korte draai wist hij de onbeschermde rechterbenedenhoek van het doel van Jordy Zielschot te vinden; 1-0. Een prima opsteker voor de thuisploeg, die nog eens tien minuten later zelfs op de 2-0 kwam. Op het randje van buitenspel mocht Danny Haasdijk op links doorgaan en wist hij met een prima voorzet Gazar Dermendjan te vinden; 2-0. Achilles Veen was tot dat moment al de aanvallende ploeg, maar zette een tandje bij om het Rijsoord moeilijk te maken. Doelman Christian van Wijngen wist tot dat moment met enkele goede reddingen zijn doel schoon te houden. Echter binnen het halve uur wist Achilles Veen binnen twee minuten door doelpunten van Rico Geeroms en Nikki Baggerman op gelijke hoogte te komen. Het zou voor de rust zelfs 2-3 worden door alweer Geeroms die, nadat de bal tegen de lat was gekomen, de bal slechts voor het intikken had. Het aanvalsspel van de bezoekers had uiteindelijk toch het gewenste resultaat opgeleverd, maar opgetekend mag worden dat bij de tegendoelpunten de verdediging van Rijsoord er niet goed uitzag.

Terecht verlies
De tweede helft was nog meer teleurstellend voor de thuisploeg, die niet meer dan een figurant in dit duel werd. De bezoekers scoorden nog driemaal, waarbij Geeroms een hattrick aantekende. Trainers Clemens Bastiaansen wisselde nog wel enkele keren, maar ook dat leverde niet het gewenste resultaat op. Natuurlijk kan er nog hoopvol naar de komende wedstrijden worden uitgekeken, maar met deze instelling zullen er, ondanks het harde werken, weinig punten meer gehaald worden en zal de rol van hekkensluiter in de hoofdklasse A tot het einde van het seizoen vastgehouden worden. Bastiaansen was na afloop van de wedstrijd uiteraard teleurgesteld over het resultaat. “We hadden vandaag de aansluiting moeten houden, maar het frustreert dat vier doelpunten uit standaardsituaties komen. Dat mag je je als verdediging aanrekenen. Er wordt tijdens de trainingen altijd aandacht aan geschonken, maar dan moet je je wel aan de afspraken houden. Ook komende week zullen we er weer aandacht aan schenken. Want we geven ons nog steeds niet gewonnen.”

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen DHSC in Utrecht op het programma. De club van Wesley Sneijder kwam zaterdag in de uitwedstrijd tegen Achilles ’29 niet in actie, omdat de wedstrijd werd afgelast. DHSC staat vierde van onderen en zou een mooie tegenstander van Rijsoord kunnen zijn, maar hebben we dat al niet meer geroepen? De tijd zal het leren of Rijsoord in deze hoofdklasse A nog een verdere toekomst heeft.

Opstelling Rijsoord: Christian van Wijngen – Jayson Donk – Stefan Havelaar – Maily Lopez – Lorenzo Braaf – Gazar Dermendjan – Donilo Alkema – Nick Ruigrok – Gianni Straal (83. Romano Niamut) – Danny Haasdijk (69. Shamir de Jesus) – Jardel Drenthe (63. Nour-Eddine Kasmi).