Het Waalbos is een aantrekkelijk gebied voor torenvalken
Het Waalbos is een aantrekkelijk gebied voor torenvalken

Met NL Doet aan de slag in het Waalbos

Algemeen

RIDDERKERK - Op zaterdag 12 maart doet Stichting Natuurbeheer Waalbos mee aan de Landelijke NL Doet actie. Men wil deze zaterdag een paal plaatsen met een torenvalkkast, de ijsvogelwand herstellen, de wilgenhut herstellen en het kabouterpad onderhouden en deels ophogen: “Leuke werkzaamheden waar we nog de nodige helpende handen voor kunnen gebruiken.”

In het Waalbos zit een aantal paartjes torenvalken. Deze soort doet het in Nederland niet zo goed. Torenvalken leven hoofdzakelijk van muizen. De torenvalk bouwt zelf geen nest maar maakt gebruik van een oud kraaiennest of een nestkast. Bij boomgaarden worden vaak torenvalkenkasten geplaatst om vogels af te schrikken zodat ze niet van het fruit gaan pikken. Typisch voor een torenvalk is het bidden waarbij de vogel stil in de lucht hangt voordat hij naar beneden duikt om een prooi te pakken die op de grond zit.

De torenvalk broedt in half open gebied en het Waalbos is daar uitermate geschikt voor. Met het verdwijnen van de boomgaard langs de Rijksstraatweg waar nu huizen gebouwd worden is er een nestgelegenheid voor de torenvalk verdwenen. Daarom wil de stichting nu bij de aangelegde boomgaard in het Waalbos een nieuwe torenvalkast op een paal plaatsen.

Aanmelden
Mensen die willen helpen, kunnen zich aanmelden via info@onswaalbos.nl of via de website van NL Doet. Gereedschap en handschoenen verzorgt de stichting. Oude kleding is wel handig. De werkers verzamelen tussen 8.45 en 9.00 uur in bezoekerscentrum de IJsvogel aan de Waalweg (naast de molen). Er wordt gewerkt tot ca 13.00 uur met tussendoor een pauze voor koffie, thee en limonade. Besloten wordt met een broodje en een kop soep.

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en helpt Staatsbosbeheer met het beheer van het Waalbos. Door middel van excursies en educatie wil de stichting het Waalbos tot een interessant natuurgebied te maken waar iedereen van jong tot oud in de toekomst graag naar toe zal gaan. De Stichting richt zich met name op specifiek beheer om het gebied aantrekkelijker te maken.


Advertenties uit de krant