Afbeelding

Column NIna: En maar klagen

Column Column

We komen aan in Leiden en op het moment dat ik uit de auto stap heb ik al spijt van de keuze die ik heb gemaakt toen ik nog thuis was; ik heb mijn winterjas aangetrokken terwijl de zon volop schijnt. De hitte komt me tegemoet en ik weet alweer gelijk hoe laat het is.

Voordat we weggingen om naar Leiden toe te gaan, besloot ik nog even snel om mijn haar te doen. Twee dagen geleden kwam ik nog bij de kapper vandaan, maar het zat alweer futloos. Met andere woorden: er was geen volume te bekennen. Terwijl ik nog snel in vijf minuten mijn haar probeerde te krullen, wat natuurlijk helemaal niet lukte, stond het hele gezin al ongeduldig van beneden te roepen dat ik op moest schieten. Ik trok geïrriteerd de stekker uit het stopcontact en stormde naar beneden.

Eenmaal in Leiden aangekomen werd mijn humeur er niet beter op. De hele middag heeft iedereen mogen genieten van een nieuwe versie van mijn klaagzang met vijf nieuwe coupletten. Mijn rechterknie deed spontaan pijn, ik had kramp in mijn kuiten, mijn jas ging om de vijf minuten aan én uit (in de schaduw was het toch wel fris), ik had honger en m’n haar ging steeds slechter zitten.

‘Jij kan ook alleen maar klagen hè’, kreeg ik te horen van mijn moeder. En ze had gelijk. Alhoewel het een heerlijke dag was, vielen mij alleen maar dingen op dingen eigenlijk niet goed waren. Ik besloot vijf minuten mijn mond te houden, waardoor het gelijk stil werd. Waarom klagen we eigenlijk zoveel als mens zijnde? Ik weet dat ik niet de enige ben die dit doet. Is het voor ons makkelijker om op de negatieve dingen te letten, omdat het positieve moeilijk te accepteren is? Ik bedoel, ondanks al mijn pijntjes had ik een keer geen last van blaren en alhoewel ik vond dat mijn haar niet goed zat, vond de rest dat weer niet.

Klagen is een makkelijke manier om een bepaalde frustratie of emotie los te laten, maar er zit een gevaar in dat je er te erg in blijft hangen. Zo erg, dat je soms niet meer door hebt dat je heel negatief aan het doen bent. En dat is jammer, want daardoor vergeet je snel de positieve kanten van het leven.

Klagen is fijn, maar genieten is denk ik tóch fijner.


Advertenties uit de krant