Bij de expositie wordt ook de bewerking van vlas getoond
Bij de expositie wordt ook de bewerking van vlas getoond

Rijsoordse vlascultuur herleeft bij bezoekerscentrum

Algemeen

RIDDERKERK - In bezoekerscentrum De IJsvogel is een expositie ingericht over de Rijsoordse vlascultuur. “Rijsoord was ruim een eeuw lang 1860 tot 1970 lang een vlasdorp. Er werd niet alleen vlas verbouwd maar met name veel vlas verwerkt. Prominente vlasfabrieken van de familie van Nes en de familie Plaisier waren grote werkgevers in die tijd. Rijsoord is dus in zekere zijn gevormd door de vlascultuur. Wij willen dat beeld nog graag een keer terug halen” aldus de samenstellers, die materiaal mochten gebruiken van een expositie die dertig jaar geleden werd gehouden in de Oudheidkamer. 

Met hulp van Koos van Nes, Jan Plaisier en Gert van ‘t Zelfde is er een leuke en leerzame expositie ingericht. Veel oude foto’s, leuke filmpjes maar ook de echte materialen van vlas tot linnen: “Wij hebben bewust ook veel foto’s met de werknemers en werkgevers uit die tijd in de expositie opgenomen voor het feest der herkenning voor de oudere Rijsoordenaren.”
Ook laat men zien dat vlas nu weer helemaal hip is: Alles van de plant wordt gebruikt, linnen voor kleding en tassen, lijnolie om mee te verven en de lokken in isolatiemateriaal en bouwmaterialen. Vlas is dus een uitstekende manier om CO2 uit de lucht te halen en te binden.”

Presentatie
Op de 100ste dag van het jaar moet het vlas gezaaid worden en op de 200ste dag wordt het geoogst. Half april zal men daarom ook vlas zaaien in de tuin van het bezoekerscentrum. Op maandagmiddag 2 mei zal Koos van Nes in Bezoekerscentrum de IJsvogel vanaf 15.00 uur een presentatie geven over vlas. Hoe het toen verwerkt werd en hoe het nu een van de meest duurzame grondstoffen is.

De vlasexpositie is van 9 april t/m 15 mei. Het bezoekerscentrum aan de Waalweg 9a (naast de molen) is geopend op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Beide paasdagen is De IJsvogel ook open. Op Eerste Paasdag kunnen kinderen er ook eieren zoeken.

Advertenties uit de krant