Afbeelding

Prikken met Novavax nu ook in de regio mogelijk

Algemeen

REGIO - Vanaf vrijdag 6 mei is het mogelijk om in onze regio een vaccinatie tegen corona krijgen met het Novavax-vaccin. Vanaf dan kunnen mensen die een eerste of tweede prik willen elke vrijdagmiddag op afspraak terecht bij onze locatie in het bijgebouw van het Maasstad ziekenhuis. Prikken kan alleen na het maken van een afspraak op het speciale telefoonnummer 0800-0174.

Novavax is een eiwit-vaccin. Volgens de Gezondheidsraad is dit een goed alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Janssen) willen. Het kabinet stelt dit eiwitvaccin beschikbaar aan mensen vanaf 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren omdat er tot nu alleen mRNA- of vectorvaccins beschikbaar waren. Het vaccin is op dit moment alleen beschikbaar als eerste of tweede prik en niet als booster of herhaalprik.

Bescherming
Van het nieuwe vaccin zijn twee prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet minimaal drie weken tijd tussen de eerste en tweede prik zitten. Na de tweede dosis is men voor 60-90 procent beschermd tegen ziekte door corona. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een milde tot matige pijn op de plaats van de injectie en vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn.

Eiwitvaccin
Novavax is een zogenoemd subunit-eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aanmaken.
Als je dan later in contact komt met het coronavirus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

(bron: GGD Rotterdam – Rijnmond)

Advertenties uit de krant