Het lokaal waar de capitulatie werd getekend.
Het lokaal waar de capitulatie werd getekend.

Museum Rijsoord kan niet worden verkocht

Algemeen

Het schoolmuseum in Rijsoord kan niet in andere particuliere handen komen. Eigenaar Ad Los is gehouden aan het eerste recht van koop dat de gemeente voor het voormalige schoolgebouw heeft. De rechter heeft uitgesproken dat de gemeente terecht vast mag houden aan deze afspraak, die bij de verkoop van de school in 1995 is gemaakt. 

De museumeigenaar wil het gebouw samen met het aangebouwde schoolmeesterhuis en de complete museuminventaris verkopen aan een derde partij. Dit aanbod is ook gedaan aan de gemeente. Het gemeentebestuur wil de koop beperkt houden tot alleen het gebouw, waar op 15 mei 1940 de capitulatie werd getekend. Het behoud en de toegankelijkheid van het historische pand is voor de gemeente leidend. Om te voorkomen dat er andere koopovereenkomst tot stand zou komen werd door de gemeente beslag op het pand gelegd.

Bij de rechter werd dit in november 2021 aangevochten. Volgens Ad Los kan de gemeente de overdracht niet beperkt houden tot alleen het gebouw omdat er de afgelopen 27 jaar veel in het pand is geïnvesteerd. Ook stelt hij dat het schoolmeesterhuis onlosmakelijk verbonden is met het door hem gerenoveerde museumgebouw. Tevens wil hij dat zijn levenswerk, de opgebouwde museumcollectie, niet uiteenvalt.

De rechter gaat hier niet in mee. Al het genoemde doet volgens het vonnis niets af aan het eerste recht van koop. Het maakt dat de museumoprichter bij een overdracht aan de gemeente niets anders kan dan de school leeg opleveren.
Ad Los voelt niets voor het ontmantelen van zijn museum en hekelt de opstelling van het gemeentebestuur: “In Wageningen zijn ze jaloers op deze tentoonstelling, in Ridderkerk wordt alles in het werk gesteld om het te vernietigen!”
De advocaat van Ad Los gaat tegen de uitspraak in beroep.

Advertenties uit de krant