KCR op koers voor de titel

Algemeen

KCR is de tweede helft van de veldcompetitie uitstekend begonnen. Na de eenvoudige winst op het laag geklasseerde NOVA van vorige week zaterdag wisten de Ridderkerkers dat er twee looodzware uitwedstrijden op het programma stonden: op dinsdag de (uitgestelde) kraker tegen medekoploper Synergo in Utrecht en afgelopen zaterdag de uitwedstrijd tegen KV Apeldoorn, een team dat in een eerdere thuiswedstrijd Synergo op een gelijkspel had weten te houden.

Maar eerst was daar dus het duel met Synergo. Gesteund door een kleine maar luidruchtige supportersschare startte het team van interim-coach Terry Herreigers uitstekend. Vanaf de eerste minuut werd er scherp verdedigd waardoor Demi Nugteren in de gelegenheid werd gesteld de score te openen. Vervolgens werd verzuimd om vanaf de strafworpstip de voorsprong te verdubbelen. Zoals zo vaak na een gemiste strafworp viel direct daarna de gelijkmaker van Synergo. Toch bleef KCR ondanks de grote rebound kracht van Synergo in de opneningsfase de bovenliggende partij. Na 2-2 kwamen de gasten opnieuw op een voorsprong: 2-4. Daarna nam Synergo het initiatief over en liep het in één keer uit naar 6-4. Op dat moment liet Remon de Vos zien niet voor niets aanvoerder te zijn en schoot met twee gave afstandsschoten de ploegen weer naast elkaar. In de laatste fase voor de rust trok KCR de touwtjes in verdedigend opzicht weer wat strakker aan waardoor er met een 7-8 voorsprong gerust kon gaan worden.

Een ongelukkige botsing in de verdediging zorgde ervoor dat Synergo direct na de rust weer op gelijke hoogte kwam, om vervolgens ook op voorsprong te komen. KCR kwam daarna onder zware druk te staan, waarbij het in de verdediging kraakte en piepte. Een 10-8 voorsprong voor de thuisploeg hing in de lucht, maar het was Sabine Vlasblom die goed was voor de heel belangrijke gelijkmaker: 9-9. Vanaf dat moment trok KCR de wedstrijd weer naar zich toe. Floris Jan Bos scoorde tweemaal op rij (9-11) en daarna liep Synergo in de rest van de wedstrijd achter de feiten aan. Rosa de Vries blokte op formidabele wijze in een korte tijd twee schoten van meest gevaarlijke Synergo-dame en deelde daarmee een gevoelige mentale tik uit. In de slotfase kroop de thuisploeg terug tot 13-14, maar een fraaie eenhandige doorloopbal van Bos bracht de marge weer op twee verschil. Coach Herreigers bleef zijn ploeg in de hectische laatste vijf minuten op een heel rustige manier coachen en wist daardoor zijn ploeg bij de les te houden. Bij 14-15 werd het opnieuw even benauwd, maar Mark van der Schelling knalde in de laatste minuut vanaf de achterlijn zijn ploeg in de veilige haven. De blijdschap bij de vermoeide spelers van KCR die allen diep hadden moeten gaan was enorm. Na de verloren sleutelduels in de voorbije zaalcompetitie was nu eens een cruciale wedstrijd gewonnen.

Zaterdag een heel andere wedstrijd in Apeldoorn. Na alweer de openingstreffer van Demi Nugteren en de 0-2 door Van der Schelling was al snel duidelijk dat KCR de betere ploeg was. Hoewel KCR gedurende de gehele wedstrijd op een voorsprong bleef werd echter verzuimd om het krachtsverschil al in een vroeg stadium om te zetten in een beslissende marge (van de twaalf vrije ballen werden er slechts drie benut – en dat is te weinig). Daardoor bleef de thuisploeg te lang in de wedstrijd, waarbij met name de Apeldoornse heren fysiek geweld niet schuwden. Op het moment dat de arbiter optrad tegen deze te harde acties keerden het thuispubliek én de bank van Apeldoorn zich tegen de leidsman, zodat een onaangename sfeer ontstond. Het siert KCR dat het heel rustig bleef en op een volwassen manier telkens op het juiste moment wist te scoren.

Na de 4-7 ruststand werd direct na de rust het verschil voor het eerst uitgebouwd tot vier doelpunten. Hoewel KCR er hard voor moest blijven werken kwam deze voorsprong nooit meer echt in gevaar. Daarbij was de benutte strafworp van Dawn Schaerlaeckens bij de stand 10-12 een heel belangrijke. Daarna noteerden we een geweldige verdedigende onderschepping van Gaby Hietbrink die Mark van der Schelling in staat stelde om de 10-15 te verzorgen.

De laatste minuut werd nog ontsierd door een grove overtreding van de tegenstander van Remon de Vos, een overtreding die goed was voor een gele kaart en een strafworp. De eindstand van 14-16 was dik verdiend en deed geen recht aan de werkelijke krachtsverschillen.