Algemeen directeur Gerrit van Gelder.
Algemeen directeur Gerrit van Gelder.

Van Gelder wint Rotterdamse Ondernemersprijs

Algemeen

Door Jamie van Velzen

Opnieuw wint een Ridderkerker dé Rotterdamse Ondernemersprijs. Dit keer gaat de eer naar het AGF-bedrijf Van Gelder, een familiebedrijf dat al sinds 1953 bestaat. Een kers op de taart voor het jarenlange harde werken, vindt algemeen directeur Gerrit van Gelder.

Van Gelder, de familie en de onderneming, zijn hier geboren en getogen. In de regio maar ook landelijk is het zo’n grote naam, dat je er niet omheen kunt. Waar je ook niet omheen kan is het bedrijfspand aan het begin van het industrieterrein Nieuw Reijerwaard, gelegen op dezelfde grond waar het allemaal begon. Met het paarse licht, afkomstige van de proefteelt op de bovenste verdieping, trekt het ’s avonds alle aandacht naar zich toe, net zoals de 32.000 vierkante meter grootte van het gehele gebouw overigens. 

Het voelt haast logisch dat zo’n enorm bedrijf als dit zo’n mooie prijs in ontvangst mag nemen. Een groen gespoten trofee dat iets wegheeft van een boomblad: dat is de prijs die Gerrit van Gelder vorige week ontving uit de handen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. ‘Duurzaamheid klinkt door in alles’ en ‘het familiebedrijf maakt serieus werk van de toekomst’ zei de jury over de onderneming. 

Want dat doen ze zeker. Sinds 2011 zet Van Gelder zich in op een nog betere smaak van producten, gezondheid en duurzaamheid, ver voordat de meeste bedrijven dat gingen doen. Dat begon met het gezonder maken van bedrijfs- en schoolkantines met onder andere snackgroentes en fruitsalades. Tegelijkertijd kwamen er ook meer groentes op borden bij restaurants te liggen. Sindsdien groeide het bedrijf enorm hard. ,,Ik dacht in 2014; als wij op deze manier doorgaan, hoe kunnen we in 2020 nog onze klanten bedienen?”

De oplossing was een nieuw pand aan de Krommeweg met een volledig geautomatiseerd magazijn met daaromheen een heus ‘Experience Center’. ,,Klanten kunnen hier komen proeven en hun menu samenstellen in de demokeuken.”

Het duurzaamheidsaspect wat er vanaf 2011 al was, kon hiermee ook nog eens verder worden door gevoerd. Op het dak liggen 3.500 zonnepanelen, het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt als toiletwater, er is geen gasaansluiting en groenteafval wordt gepureerd en gebruikt als biogas. En dan is dit nog niet eens alles. ,,We hebben het meest duurzame pand van Nederland. We waren er vroeg bij en zijn nu een voorloper. Misschien hebben we daarom die prijs gewonnen”, lacht de directeur.

Zeker na twee lastige coronajaren doordat de meeste klanten horeca zaken zijn, is dit wellicht een extra mooie verdienste. ,,Wanneer je weer moest opschalen met de productie wist je nooit, maar we moesten klaar staan voor als het weer kon. We zijn altijd doorgegaan.” Met de lockdowns achter ons hoopt de gehele familie Van Gelder dan ook ‘gewoon’ verder te gaan met productontwikkeling en duurzaamheid. ,,We zijn nog lang niet klaar, er valt nog genoeg te doen.”

Het pand aan de Krommeweg.

Advertenties uit de krant