Afbeelding
ingezonden mededeling

Condensatoren: breed inzetbare elektronische componenten

Algemeen


Condensatoren zijn nuttig in diverse situaties. Deze onderdelen kunnen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat gelijkspanning in een bepaald gedeelte van een schakeling geen invloed heeft op een ander deel van die schakeling. Dit gebeurt door de elektrische lading aan de ene kant van de condensator op te slaan, terwijl de tegengestelde lading tegelijkertijd aan de andere opgeslagen wordt. De lading aan de referentiezijde van de condensator kan positief en negatief zijn. Alleen bij een bepaald type condensator (de elektrolytische condensator) is de lading altijd positief.

Zo werkt een condensator

Er zijn diverse condensatoren (b.v. https://www.tme.eu/nl/katalog/condensatoren_26/ te koop, waardoor het lastig kan zijn om het juiste type uit te kiezen. Daarom is het handig om wat meer te weten over deze elektrische componenten. Een condensator is opgebouwd uit twee geleiders. Deze geleiders staan relatief dichtbij elkaar, hebben een relatief groot oppervlak en worden gescheiden door een vacuüm of door een materiaal dat niet geleid. Wordt een van beide geleiders positief geladen ten opzichte van de andere geleider? Dan verplaatsen moleculen met elektronen in de tussenruimte zich naar de geleider die positief geladen is. Wil je condensatoren gebruiken? Dan is het belangrijk om te bedenken in voor welke situatie deze geschikt moet zijn, omdat er verschillende soorten condensatoren zijn. Zo zijn er keramische condensatoren, die werken op basis van temperatuur, maar ook film capacitors en diverse soorten MLCC condensatoren.  

Zo gebruik je condensatoren

Condensatoren kun je toepassen in diverse elektronische schakelingen. Zo kan het in sommige situaties nuttig zijn dat gelijkstroom wordt geblokkeerd, zodat er wisselstroom doorgelaten kan worden. Dit is bijvoorbeeld handig bij de AC/DC-schakelaar op een oscilloscoop. In andere gevallen is het belangrijk dat schommelingen in spanning worden afgevlakt. Ook in moderne touch screens worden condensatoren gebruikt om te kunnen bepalen wat de positie van een geleider is. In sommige gevallen kan de condensator zelfs een chemische accu vervangen, doordat de condensator veel sneller oplaad. Dat de condensator niet in veel meer gevallen wordt gebruikt als accu, komt doordat deze vrij snel leegloopt op het moment dat het apparaat niet gebruikt wordt. Wil je dit elektronische component aanschaffen? Kijk dan eens op tme.eu, waar je kunt kiezen uit meer dan 500.000 beschikbare producten.

Advertenties uit de krant