Afbeelding
Ingezonden mededeling

Wespennest in spouwmuur: een veel voorkomend probleem

Algemeen

Spouwmuren zijn een favoriete plek van wespen om hun nest te maken. Zie je telkens wespen vliegen bij je buitengevel? Dan is de kans groot dat er een wespennest zit. In dit artikel lees je waarom wespen zo van spouwmuren houden, wat de risico’s van een wespennest zijn en/of bestrijding nodig is.

Waarom zitten ze zo graag in de spouwmuur?

De koningin gaat in het voorjaar op zoek naar de juiste plek om haar nest te bouwen. Een belangrijke voorwaarde is dat het bescherming moet bieden tegen weersomstandigheden. Een plekje dat droog is en lekker beschut. De spouwmuur is dan natuurlijk de perfecte plek. 

Hoe komen wespen in de spouwmuur?

Wespen kunnen op verschillende manieren in de muur terecht komen. Ventilatieopeningen zijn een geliefde toegangsweg. Maar het kan ook via gaatjes in de muur of een open stootvoeg. Heb je een schuur of aanbouw met boeidelen die aansluiten op de buitenmuur? Dan komen de wespen soms via de boeidelen in de spouwmuur terecht.

Hoe weet je of er een wespennest in je spouwmuur zit?

Zie je veel wespen vliegen en vermoed je dat er ergens een nest zit? Volg dan simpelweg hun vliegroute. Kijk waar ze vandaan komen en waar ze heen gaan.

Als er een wespennest in je spouwmuur zit, zie je ze dus verdwijnen via:

- Ventilatieopeningen

- Gaatjes in de muur

- Open stootvoegen

- Boeidelen van een schuur of aanbouw

De risico’s van een wespennest in je spouwmuur

Een wespennest in je spouwmuur is niet zonder risico’s.

Schade aan je isolatiemateriaal

Een wespennest kan flink groeien en om daar ruimte voor te maken, knagen de werksters isolatiemateriaal weg. Heb je los isolatiemateriaal in je spouwmuur zitten? Dan dragen ze dit naar buiten. Dat lijkt misschien niet meteen een groot probleem. Wespen zijn immers kleine diertjes. Maar een nest kan makkelijk groeien tot duizenden wespen, inclusief ijverige werksters. De schade aan je isolatiemateriaal kan dan flink oplopen.

Slechte ventilatie

Een wespennest in je spouwmuur kan de luchtstroom verhinderen. Dat betekent minder goede ventilatie en een hoger risico op vochtproblemen en schimmels.

De wespen zelf

En dan natuurlijk de wespen zelf. Die kunnen voor flinke overlast zorgen. Ze vliegen constant door je tuin. Of nog erger: ze komen ook in huis. Als het nest groter wordt, gaan ze vaak op zoek naar nieuwe uitgangen, die ook binnenshuis kunnen uitkomen. Ook kan het zijn dat ze in je huis op zoek gaan naar eten.

Is bestrijding nodig?

Een klein nest hoeft niet veel overlast te veroorzaken. Maar het probleem is: het nest blijft meestal niet klein. In vrijwel alle gevallen is bestrijding dus aan te raden. Je kunt er beter vroeg bij zijn om schade te voorkomen. Voor een wespennest in de spouwmuur schakel je het beste professionele ongediertebestrijders in. Zij spuiten wespenpoeder (een krachtig gif) voor je in de openingen, waarna de wespen sterven.

Advertenties uit de krant