Afbeelding
Ingezonden mededeling

Onderhoud tips om de levensduur van je vaatwasser te verlengen

Algemeen

Een vaatwasser is ontzettend fijn, maar niet goedkoop. Je wilt daarom natuurlijk dat je vaatwasser zo lang mogelijk meegaat. In dit artikel lees je 7 onderhoudstips om de levensduur van je vaatwasser te verlengen. 

Levensduur van een vaatwasser

Gemiddeld gaat een vaatwasser 6 tot 12 jaar mee. Er zijn machines die het al na 3 jaar begeven en er zijn er die 15 jaar lang de vaat keurig schoonmaken. Dit ligt natuurlijk aan de kwaliteit van de vaatwasser, maar hoe je hem onderhoudt kan ook een groot verschil maken.

Zo gaat je vaatwasser het langst mee

Deze tips helpen je om je vaatwasser in topconditie te houden. Zo is je vaatwasser laten repareren of een nieuwe aanschaffen niet snel nodig.

1: Maak de sproeiarmen schoon

De sproeiarmen hebben kleine gaatjes waar bijvoorbeeld etensresten of kalkaanslag in terecht kan komen. Als dat ophoopt, kan het de gaatjes blokkeren waardoor je servies niet goed schoon wordt. Check regelmatig of alle gaatjes open zijn. Haal de sproeiarmen om de paar maanden eruit om ze grondig te reinigen. 

2: Maak de filter schoon

De filter zorgt ervoor dat er geen grotere stukken etensresten mee gespoeld worden. Na een tijdje kan het gaan ophopen. Dat is niet alleen slecht voor de afvoer, maar het kan ook voor nare geuren zorgen. Het is daarom belangrijk dat je de filter om de paar maanden grondig reinigt. 

3: Gebruik de vaatwasser veel

Als je de vaatwasser veel gebruikt, verlengt dat de levensduur. Het verkleint de kans dat er etensresten in de filter blijven zitten en gaan rotten. Als de machine veel draait, hoef je bovendien minder vaak grondig te reinigen. 

4: Houd de rubberen rand schoon 

Er komt tijdens de programma’s geen water bij de rand. Het is daarom belangrijk om hem regelmatig te reinigen. Als dat niet gebeurt, kan de rand slijten en dat kan zorgen voor lekkages. Je kan de rand schoonmaken met een zacht doekje en wat afwasmiddel.

5: Spoel de afvoerslang

De afvoerslang spoelt alle viezigheid weg, hierdoor kan er altijd wat aan de binnenkant blijven plakken. Het is belangrijk om de slang daarom ook te spoelen met heet water en ontvetter. Dit hoeft maar een keer per jaar te gebeuren. Het beste voor de levensduur van de vaatwasser is om de slang ook eens per 5 jaar te vervangen. 

6: Let op de temperatuur

Heet water reinigt natuurlijk het beste, maar het is niet altijd even goed voor de vaatwasser. Het zorgt voor meer kalkaanslag. Sommige deskundigen zeggen zelfs dat vaak hete temperaturen gebruiken, ervoor kan zorgen dat delen van de vaatwasser smelten of verbranden.

7: Verwijder kalkaanslag

Over kalkaanslag gesproken: het is belangrijk dit eens in de drie maanden te verwijderen. Dat kan met een speciale vaatwasser reiniger of met (schoonmaak)azijn.

Advertenties uit de krant