Grote bomen brengen verkoeling
Grote bomen brengen verkoeling Foto: Aart van Dragt

Wandeling langs bomen in Slikkerveer

Algemeen

RIDDERKERK - Op donderdag 4 augustus organiseert Natuurvereniging Eiland IJsselmonde een bomenexcursie in de wijk Slikkerveer (3.7 km). Bomengids Aart van Dragt start om 19.00 uur op het Dillenburgplein voor het Snuffelpand met een wandeling van ± 3,7 km.

De bomenexcursie op 19 juli In Slikkerveer ging niet door omdat het die avond om 19.00 uur nog 33 graden was. “Al tijdens mijn voorbereiding van de wandeling was het warm geweest”” vertelt natuurgids Aart van Dragt: “Dertig jaar geleden woonde ik in een flat aan de van Beethovenstraat . Vandaar was het een heerlijke wandeling door een groenstrook naar het winkelcentrum Dillenburgplein.”

Verkoelende schaduw
Nu gaat hij hier opnieuw lopen. De grote bomen, aangeplant in 1962, zijn gewone inheemse soorten. Ze geven een verkoelende schaduw en maken de wandeling zeer aangenaam. Van Dragt: “Inmiddels woon ik in Bolnes. Om mijn boodschappen te doen loop ik over de stoep van de Noordstraat. Een brede weg die in 2014 is beplant met bijzondere bomen. Helaas allemaal selecties van bomen die nooit schaduw zullen geven. Het zijn eiken in een zuilvorm en een piramidale selectie van Amerikaanse amberbomen.”

Kleine bomen
Van Dragt licht toe dat het gemeentelijke beleid om in de wijken vooral kleine bomen te planten: “Die nemen met minder ruimte genoegen en geven weinig overlast maar helaas ook weinig schaduw! En juist nu in de zomers de temperaturen maar blijven stijgen zou ik een koele groene route om mijn dagelijkse boodschappen te doen op prijs stellen.”
Het zal volgens Van Dragt helpen als de gemeente zoveel mogelijk bomen aanplant die een grote kroon vormen: “Door schaduwwerking en vochtverdamping beperken die de tempartuur ter plaatse. Hoe belangrijk dat is hebben we deze zomer weer ervaren.”
Ook in de wijk Slikkerveer staan veel bijzondere bomen waarover de natuurgids tijdens de excursie zal vertellen. Er wordt voor deze wandeling verzameld onder een ‘oer boom’. Aan de excursie zijn geen kosten verbonden. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Advertenties uit de krant