Afbeelding
Foto:

Minister Hugo de Jonge in Ridderkerk

Algemeen

RIDDERKERK - Minister Hugo de Jonge (Volshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) was vanochtend in Slikkerveer. Hij kwam aan de Stadhouderslaan de Startblock-woningen van woningstichting Wooncompas bekijken.

Deze woningen zijn onderdeel van een bijzonder, circulair project van Wooncompas ,waarbij in korte tijd 32 modulaire woningen zijn geplaatst. De woningen werden eerder dit jaar opgeleverd en bieden ruimte aan starters op de woningmarkt. 

Begin 2022 realiseerde Wooncompas deze woningen. In het eerste en vierde blok van de Stadhoudeslaan werden zde oude portiekwoningen uit de jaren 50 circulair gesloopt. Door middel van ‘urban mining’ is een groot deel van de gebouwen gedemonteerd, waarna met de ‘geoogste’ materialen weer nieuwe bouwmaterialen worden gemaakt. Deze circulariteit is ook doorgezet bij de beplanting in de achtertuinen van de blokken. Onder leiding van Struikroven gingen huurders en omwonenden aan de slag om planten en struiken een mooi nieuw plekje te geven. 

Circulaire starterswoningen
Op de plek van het eerste blok zijn modulaire Startblock-woningen geplaatst die een thuis geven aan starters op de woningmarkt. Omdat de woningen rug-aan-rug zijn gebouwd, konden er tweemaal zoveel woningen op dezelfde oppervlakte geplaatst worden als bij traditionele bouw. Ook de snelheid waarmee deze nieuwbouw plaatsvond is uniek. In totaal duurde het namelijk slechts 10 weken voordat de 32 woningen zijn geplaatst en afgewerkt. 

Buiten de gebaande paden
Dit project, dat Wooncompas samen met Struikroven, New Horizon en StartBlock heeft gerealiseerd, geeft antwoord op belangrijke vragen die nu spelen in onze maatschappij. Zoals de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters. Om daaraan op korte termijn te kunnen voldoen, is het noodzakelijk om buiten de gebaande paden te treden, want de traditionele manier van bouwen is daarvoor niet de oplossing. Dat het ook anders kan, laat Wooncompas in Ridderkerk zien. Door modulair te bouwen, kunnen snel meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen. In een betaalbare en duurzame woning. Met deze nieuwe manier van circulair bouwen, duurzame renovatie van de bestaande bouw en herbestemming van zowel bouwmaterialen als beplanting, zet Wooncompas de toon.

Advertenties uit de krant