Theo van der Linden bij zijn schilderijen in "De IJsvogel"
Theo van der Linden bij zijn schilderijen in "De IJsvogel"

Schilder met hart voor Oud Rijsoord

Algemeen

RIDDERKERK - In Rijsoord zijn tot begin september schilderijen van Theo van der Linden te zien in bezoekerscentrum De IJsvogel. Voor deze kleine expositie werden Rijsoordse afbeeldingen geselecteerd.

De 83-jarige Van der Linden had voldoende keus, want hij maakte al veel schilderijen van het vroegere Rijsoord. Hij heeft als inspiratie een verzameling van bijna 400 ansichtkaarten van Rijsoord. Hij maakte daarnaast zelf veel kleurenfoto’s. “Op die zwart-wit foto’s kun je de kleuren van de gevels niet zien. En natuurlijk wil ik graag de originele kleuren laten zien” verklaart hij.
Van der Linden ontwikkelde zijn tekentalent in zijn jeugd. Vanwege een lichte handicap kon hij niet hinkelen of voetballen. Daarom zat hij vaak te tekenen. “Ik hoefde op school niet mee te gymmen. Dan mocht ik ook tekenen” blikt hij terug.
Zijn talent werd onderkend. Theo werd getest voor de kunstacademie en toegelaten. “Die test was in Rotterdam, maar ik had dan naar de academie in Amsterdam gemoeten. Ik was toen een jochie van 12 jaar, dus dat is hem niet geworden” vertelt de schilder.

200 doeken
Het werd een boekhoudopleiding. Van der Linden zat daarna dertien jaar op het kantoor van Smit Slikkerveer en werkte daarna ruim 30 jaar als boekhouder voor Modehuis Put. Met zijn creatieve talent ontwierp hij ook de advertenties. Tekenen is hij alle jaren blijven doen. Ook pakte hij het schilderen op: “Ik ben op het spoor gebracht door een bakker, die taarten maakte met afbeeldingen. Hij had een broer die hiervoor schilderde. Hij vroeg of ik niet ook iets kon maken. Nadien ben ik blijven schilderen.”
Zijn penseelwerk heeft inmiddels rond de 200 schilderijen opgeleverd. Daar zijn ook in opdracht gemaakte doeken bij: “Vaak mensen die een schilderij van hun eigen huis of het huis van hun ouder wilden.”

Nooit uitgekeken
Alleen al van de Rijsoordse molen heeft Van der Linden 15 verschillende schilderijen gemaakt. Zowel de molen op de huidige als vroegere plek zijn door hem op doek vastgelegd. “De kleuren van de molen aan de Waaldijk zijn straks ook weer de kleuren van de molen aan de Waalweg” weet hij. Op z’n vroegere dorp raakt de schilder nooit uitgekeken, maar hij mag ook graag stillevens maken. Af en toe waagt hij zich ook aan aquarelleren, zoals ook bij de expositie in De IJsvogel te zien is. “Met aquarelleren heb je sneller resultaat. Maar het heeft niet de kwaliteit van een schilderij. Ik schilder op klassiek Belgisch linnen. Bijna alles wat nu te koop is, is synthetisch. Ik wil echt linnen en goede verf. Het is allemaal duurder, maar geeft beter resultaat” is de ervaring van de schilder.

De schilderijen die nu in Rijsoord zijn te zien zijn te koop. Er zijn er al een paar verkocht, waaronder eentje die naar Amerika zal verhuizen. De expositie in het bezoekerscentrum aan de Waalweg 9a loopt tot 4 september. De IJsvogel is geopend op woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Advertenties uit de krant