Een impressie van hoe het gedenkteken eruit kan gaan zien
Een impressie van hoe het gedenkteken eruit kan gaan zien

Praten over Boele

Algemeen

RIDDERKERK - In voormalig buurthuis De Klinker in Bolnes is op dinsdag 11 oktober een avond voor mensen die gewerkt hebben bij scheepswerf Boele. De organisatie van deze avond wil de Boelewerkers weer met elkaar in contact brengen en hoopt verhalen van het voormalig personeel op te kunnen tekenen.

“Er zijn meerdere boeken over scheepswerf Boele geschreven, maar niet over hoe het was om er te werken. We hopen die verhalen op te halen” aldus de initiatiefnemers. De avond in het vroegere buurthuis (nu het Bolwerk van de Buurtpreventie) aan de De la Reijstraat (hoek Van Riebeekstraat) begint om 19.30 uur. Oud-Boelekrachten kunnen zich aanmelden via: buurtpreventiebolnes@gmail.com of bij Toon Huizer: 06 5156 4446.
Afhankelijk van de belangstelling zullen er meerdere reünieavonden voor Boelewerkers gehouden worden. Aanleiding voor het samenbrengen van Boelemensen zijn de plannen voor een gedenkteken voor de scheepswerf met het logo van Boele dat vroeger de kantine sierde. Dit logo is van de sloop gered en kan een ruim drie meter hoog monument opleveren.

Plan voor Boele-gedenkteken

Kort na het faillissement van Boele werd de tegenover de werf aan de Benedenrijweg gebouwde kantine gesloopt. Het gebouw moest wijken voor de dijkverbreding.
Bij de sloop werd het logo ontzien. Er waren toen al plannen om het in Bolnes terug te brengen, maar het van zink gemaakte beeldmerk verdween in een schrootbak van de werf YVC. 

Daar werd het gered door de gebroeders Snijders. De kranen van Boele staan nu in de achtertuin van Ad Snijders. Hij wil deze herinnering aan Boele een permanente plek geven in Bolnes, bij voorkeur nabij de Maas en op vroegere grond van Boele. Voor de plaats zijn diverse ideeën, waaronder het grasveld bij de Ankerplaats, de Werfkade of de oude pier van Boele. Suggesties voor een goede plek zijn nog altijd welkom.

Handen van Lee Towers
Bijzonder is dat er bij het gedenkteken ook de tegel van Lee Towers van de verdwenen Hall of Fame in Rotterdam gelegd kan worden. De handafdrukken van de vroeger bij Boele werkzame zanger zijn hiervoor beschikbaar gesteld.

Restauratie
Voor het zover is moet het logo professioneel gerestaureerd worden. “Door het verwijderen en opslaan is het op diverse plaatsen beschadigd. Tijdens het verblijf in de eerste opslag is geprobeerd om het te herstellen. Hiervoor is een andere staalsoort gebruikt, die er niet bij paste” weet Ad Snijders. Twee delen van het zes delen tellende plaatwerk zitten geheel los. Er is nog niet bekend wat de restauratie zal kosten. Bij de gemeente is al wel een subsidieaanvraag gedaan om het gedenkteken mogelijk te maken.

Advertenties uit de krant