Voor Rijsoord begon de competitie bij Spartaan '20

Inzet Rijsoord niet beloond

Algemeen

RIDDERKERK - Rijsoord werd zaterdagmiddag in de eerste competitiewedstrijd niet beloond. Daar waar een gelijkspel gezien de krachtsverhoudingen terecht was geweest ging de thuisploeg er met de overwinning vandoor. Ondanks de inzet in vooral de tweede helft konden de spelers van Rijsoord niet voorkomen dat de drie punten in Rotterdam-Zuid bleven. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Thomas Groenendijk.

door Wim de Rooij

De vraag vooraf was natuurlijk wat Rijsoord zou gaan doen. De voorbereiding was niet echt goed en het inpassen van een flink aantal en vooral jonge spelers vraagt toch meer tijd dan die er eigenlijk is. Want zaterdagmiddag moest het in die eerste competitiewedstrijd dan toch wel gebeuren tegen Spartaan ’20, een tegenstander die hetzelfde euvel als Rijsoord kende. Ook een team dat veel nieuwe spelers moest inpassen in de aanloop naar de competitie. Overigens bestond Spartaan ’20 in augustus 2020 honderd jaar. Het door corona uitgestelde feest zou die zaterdagavond gevierd worden en de positieve uitslag zal de feestvreugde alleen maar vergroot hebben.

Strafschop
Trainer Marco van Rijn had deze eerste competitiewedstrijd voor een wat behoudende speelstijl gekozen. Hij koos ervoor om met Jochem Kouwenhoven met één aanvaller te beginnen. Anders spelers zouden bij een aanval van Rijsoord hem moeten ondersteunen. Daarmee kreeg de verdediging van Spartaan ’20 wel alle ruimte om aan te vallen en dat deed de thuisploeg dan ook. Zeker de eerste twintig minuten was het voor Rijsoord alleen maar verdedigen. Na acht minuten kreeg de thuisploeg al een eerste kans bij een afzwaaier van Mark Zwang, maar doelman Zafer Bal redde prima. Pas na een kwartier was er een eerste doelpoging van Rijsoord, waarbij Jochem Kouwenhoven doelman Migael Essajas probeerde te verschalken. De lob mislukte echter, waardoor de bal een makkelijke prooi voor de doelman van Spartaan ’20 werd. Na die eerste twintig minuten kwam Rijsoord wat meer aan de bal, maar de tegenstander bleef de bovenliggende partij. In de 25ste minuut gaf de scheidsrechter wel heel makkelijk een strafschop voor een vermeende handbal. De discussies over de handsbal van Cambuur vorig weekeinde zijn nog niet verstomd en deze strafschop had daar makkelijk in meegenomen kunnen worden. De protesten van de spelers van Rijsoord haalden niets uit en Mohamed el Yakoubi mocht het vonnis voltrekken. Kennelijk vond ook hij de strafschop niet helemaal terecht, want de bal werd huizenhoog overgeschoten. Zeven minuten later was het toch raak door een doelpunt van Mohamed al Osrouti; 1-0. Een actie van Dogan Kulup mislukte op het middenveld, waarna Al Osrouti kon oprukken en afronden. Rijsoord kroop daarna meer uit haar schulp, maar kroop kort voor het einde nog door het oog van de naald, toen Nelson Bashir op de paal schoot. Via de paal kwam de bal in de veilige handen van Zafer Bal.

Na de rust was er een vechtlustig Rijsoord dat op zoek ging naar een beter resultaat. Jochem Kouwenhoven werd vervangen door Everlon Zimmerman. De aanval werd steeds meer opgezocht. Het werd het laatste half uur steeds spannender en Rijsoord maakte het de thuisploeg moeilijk, die duidelijk niet op z’n gemak was. Met iets minder dan een kwartier te spelen kwam Rijsoord op gelijke hoogte met de thuisploeg. Rafael Andrade speelde de bal diep naar voren en Niek Meijer zorgde met een schot in de verre hoek voor de 1-1. Rijsoord ging op zoek naar meer, maar de aanvalsdriften boden de thuisploeg alle mogelijkheden om het met snelle uitvallen de verdediging van Rijsoord moeilijk te maken. En een van die uitvallen zou Rijsoord funest worden toen Eren Yildizturan met een verwoestend schot en doelman Bal kansloos latend de winnende treffer aantekende; 2-1. Rijsoord drong nog wel aan, maar moest een eerste nederlaag in deze nieuwe competitie slikken.

De technische staf en de spelers van Rijsoord zullen ongetwijfeld van deze wedstrijd geleerd hebben. Zeker de tweede helft biedt perspectieven om vooruit te kijken en zal zelfvertrouwen geven, want in het begin van deze nieuwe competitie goed gebruikt kan worden. Volgende week weer een plaatselijke derby als RVVH op bezoek komt. RVVH speelde zaterdag gelijk en zal graag een eerste overwinning willen boeken. Maar dat wil Rijsoord natuurlijk ook. De wedstrijd op het sportpark aan de Vlasstraat begint om 14.30 uur.

Opstelling Rijsoord: Kevin Versteeg – Mark Zwang – Guido Peelen – Rafael Andrade – Niek Meijer – Chakib Lechheb – Stefan Havelaar (72. Damian Muller) – Danny Haasdijk – Dogan Kulup (82. Francesco Messina) – Jochem Kouwenhoven (46. Everlon Zimmerman) – Zafer Bal.