Een toffe peer en een appeltje voor de dorst
Een toffe peer en een appeltje voor de dorst

Appels met peren vergelijken

Algemeen

RIDDERKERK - Kinderen van verschillende basisscholen mochten vorige week appels en peren plukken bij Van Gelder Groente & Fruit in Ridderkerk. De boomgaard bij het bedrijf op Nieuw Reijerwaard mocht worden leeg geplukt door ruim 120 kinderen, die zich voor deze activiteit van de Brede School Ridderkerk hadden opgegeven.

In samenwerking met Van Gelder organiseert de Brede School kookworkshops voor kinderen en hun ouders. Een gesprek over de bestemming van de oogst van de boomgaard bracht de partners op het idee om er een educatieve activiteit van te maken. “We konden zo aan de kinderen laten zien dat appels en peren aan bomen groeien en niet vanzelf in een bakje in de supermarkt komen” vertelt Joyce Groeneweg, eventmanager van Van Gelder. Aan de voorkant van het groente- en fruitbedrijf zijn als groene invulling 540 appel- en perenbomen geplant. Er stonden binnen een jaar volwassen bomen, die met een eigen beregeningsinstallatie verzekerd zijn van voldoende water. Hazen uit het gebied bleken ook liefhebber van de appelbomen, maar dat stond een rijke oogst niet in de weg. 

De jonge plukkers mochten binnen hun appels en peren (laten) verwerken. Met hulp van hun ouders werden ze in stukjes gesneden voor het bakken van een appel- of perenflap. Aan de andere kant konden de vruchten bij in de sapmachine van ‘juicemakers’, waarna de kinderen van hun eigen sapje konden drinken. Aan het plukfeest verbonden was ook een leerzame quiz. Ook mocht iedereen raden naar het aantal appels in kratten op een tuktuk. Wie er het dichtste bij zit mag met zijn/haar ouders nog een keer terugkomen voor een lunch in het expercience center.

Advertenties uit de krant