Overleg over het strijdplan
Overleg over het strijdplan Foto: Robert Kouwenhoven

Rijsoord doet koploper DCV beven

Algemeen

RIDDERKERK - Na twee goede en overigens verloren wedstrijd tegen XerxesDZB en Brielle stond zaterdagmiddag alweer een wedstrijd tegen een koploper op het programma. DCV uit Krimpen aan den IJssel is tegen de eigen verwachting koploper in de eerste klasse C en wilde dat ook graag zo houden. Maar Rijsoord beet deze zaterdagmiddag weer van zich af en kwam tweemaal op voorsprong, maar moest in de 92ste minuut toezien dat de thuisploeg weer langszij kwam. Maar de 2-2 eindstand was meer dan verdiend voor De Kraaien, die zich geweldig hebben ingezet.

door Wim de Rooij

In de week voorafgaand aan de wedstrijd kampte de technische staf onder leiding van William Rijsdijk met enkele lichte ziekteklachten binnen de selectie. Ook is Stefan Havelaar geblesseerd en die kon zaterdagmiddag daardoor de functie van zieke verzorger Rens Boudesteijn op zich nemen. Om de selectie compleet te maken werden enkele spelers vanuit het tweede toegevoegd.

De wedstrijd werd gespeeld op het sportpark Waalplantsoen in Krimpen aan den IJssel. De verlichting op het koude sportpark was al ontstoken en ook met de verlichting aan konden maar weinig supporters gespot worden. Voor een koploper had je meer eigen publiek verwacht, maar kennelijk zat het grootste deel al achter de buis voor de interland van Nederland tegen de USA. In de laatste wedstrijden is het regelmatig gebeurd dat Rijsoord snel tegen een achterstand aankeek, maar nu zou het andersom zijn. Na zes minuten was het Casper Gerritse, die vanaf de middenlijn Jari Bendt de diepte instuurde en zelf daarna naar voren sprintte. Bendt gaf een prima voorzet en met een lage schuiver in de verre hoek passeerde Gerritse doelman Bart de Keijzer; 0-1. Een prima aanval en mooi afgerond. Na vier minuten weer een snelle aanval over rechts en weer een scherpe voorzet van Bendt. Nu was het Dogukan Kulup, die in scoringspositie kwam maar zijn schot werd door de doelman ternauwernood tot hoekschop verwerkt. De thuisploeg, die wellicht dacht een makkelijke middag te krijgen, was wakker geschud. Rijsoord speelde een prima wedstrijd. Jammer was het dat twee minuten later een voorzet door Timo Versteeg in het eigen doel werd gegleden. Doelman Sander van Groningen was kansloos en de thuisploeg kwam weer op gelijke hoogte; 1-1. Rijsoord bleef daar waar mogelijk de aanval zoeken. Niet alleen met uitvallen, maar vaak ook met goed opgezette aanvallen waarop de thuisploeg niet altijd een antwoord had. Met bijna een half uur spelen brak Jari Bendt door de verdediging, maar hij kreeg de bal niet in het doel. In een ultieme poging probeerde Casper Gerritse de aanval nog af te ronden, maar uit een bijna onmogelijke positie schoot hij de bal naast. Zeven minuten voor het einde kreeg Daan Beumer nog een prima kans op een tweede doelpunt voor de thuisploeg, maar Sander van Groningen redde uitstekend, zoals hij deze wedstrijd wel meer deed. De laatste vijf minuten voor de rust waren helemaal voor Rijsoord en koploper DCV werd achteruit gedrongen. Met kunst- en vliegwerk kon een tweede doelpunt voor Rijsoord voorkomen worden. Tussen de koploper en de hekkensluiter was er totaal geen niveauverschil. De vraag was natuurlijk of Rijsoord dit niveau ook in de tweede helft kon vasthouden.

Blessure
Het eerste kwartier van die tweede helft was het inderdaad niet moeilijk voor Rijsoord om het niveau vast te houden, maar daarna werd het wel moeizaam en dat kwam ook door het uitvallen van Casper Gerritse. Bij een aanval werd hij vol op het lichaam geraakt door doelman De Keijzer van DCV. De spits schreeuwde het uit van de pijn, maar de zwak leidende scheidsrechter Ed Toonen besloot om niet af te fluiten, maar te wachten tot de bal buiten de lijnen was gebracht. Onbegrijpelijk, maar als scheidsrechter moet je een wedstrijd aanvoelen en zelf besluiten nemen. En dat ontbeerde deze leidsman deze zaterdagmiddag, die wel meer vreemde beslissingen nam. Na zes minuten werd Gerritse eindelijk met een brancard naar de kleedkamers gebracht. Zo’n incident doet wat met een team en zeker als je je zes minuten in de (bijna) vrieskou wedstrijdklaar moet houden. De thuisploeg voelde dit aan en zette Rijsoord onder druk, maar de verdediging hield stand. In de laatste officiële minuut van de wedstrijd was er een uitval van Rijsoord. Jochem Kouwenhoven kwam van links en speelde de bal prima af aan Jari Bendt. En deze liet met zijn doelpunt alles wat Rijsoord was ontploffen; 1-2. Zou dit de eerste overwinning betekenen? Echter er moesten nog zes minuten blessuretijd worden gespeeld en in de 92ste minuut was er toch de gelijkmaker voor DCV. Met een prachtig afstandsschot bracht Sven Hentzen de ploegen verdiend weer op gelijke hoogte; 2-2. DCV drong nog wel aan, maar de stand zou niet meer veranderen.

Een prima resultaat van Rijsoord en met deze inzet gaat die overwinning er zeker een keer komen. Dankzij de uitslag staan XerxesDZB en DCV nu weer samen bovenaan en daar zal het team uit Krimpen aan den IJssel echt niet tevreden mee zijn.

Komende zaterdag speelt Rijsoord thuis tegen Nieuw-Lekkerland, dat afgelopen zaterdag met 0-2 van XerxesDZB verloor. Het team is in de rangschikking op de 12de plaats terug te vinden en het moet mogelijk zijn om een goed resultaat te boeken. Hopelijk valt de blessure van Casper Gerritse mee en kan hij worden opgesteld. Met hem als aanspeelpunt in de aanval is Rijsoord veel gevaarlijker en evenwichtiger. De spelers en de technische staf wordt veel succes toegewenst.

Opstelling Rijsoord: Sander van Groningen – Rafael Andrade – Mike Zwang – Timo Versteeg – Francesco Messina – Niek Meijer – Kevin Versteeg – Jari Bendt – Danny Haasdijk – Casper Gerritse (65. Jochem Kouwenhoven) – Dogukan Kulup.