De bakens van Jef Wishaupt op het Sint Jorisplein
De bakens van Jef Wishaupt op het Sint Jorisplein

Bakens verzetten voor herinrichting Sint Jorisplein

Algemeen

RIDDERKERK - Voor de herinrichting van het Sint Jorisplein moet een beeldengroep van Jef Wishaupt verplaatst worden. De drie ‘visuele bakens’ verliezen hun centrale plek op het plein. De kunstenaar vreest dat zijn beelden niet tot hun recht komen als ze verschoven worden naar de rand van het plein.

“Mijn beelden zijn bedoeld om ze van alle kanten te kunnen bekijken. Als je ze tegen een wand aan de rand zet kun je ze net zo goed in een opslagloods zetten” reageert Wishaupt. De Limburgse kunstenaar is niet enthousiast over de tekeningen die hij heeft gezien uit het voorlopig ontwerp. Uit met de computer geanimeerde impressies blijkt dat zijn beeldengroep niet meer uit alle hoeken van het Sint Jorisplein zichtbaar zal zijn.
Daarbij komt dat de bomen en struiken die de gemeente wil aanplanten het zicht op de beelden verder zullen ontnemen. De kunstenaar is niet per definitie tegen het plaatsen van zijn werk in een groenperk. “Maar dan niet met bomen en struiken waarachter delen van de beeldengroep verborgen gaan. De beplanting moet dan laag gehouden worden en dat moet ook bijgehouden worden. Onder hoge bomen kan het wel. Dat kan mooi zijn, maar dan moet er wel genoeg open ruimte zijn voor de beelden” onderstreept de kunstenaar.

Eenheid doorbroken
De bakens van Wishaupt werden in 1992 op het Sint Jorisplein geplaatst. Met de kunstwerken werd de afronding van het toenmalige centrum gevierd. In aansluiting op de beelden werden in 1993 bakens geplaatst bij het begin van de straten (bij Kruidvat en de voormalige Rabobank) die naar het Sint Jorisplein leiden. Bij verplaatsing van de beelden wordt die eenheid doorbroken. “Het is altijd jammer als mensen anders over kunst gaan denken. Ik hoop dat we tot een mooi alternatief kunnen komen” aldus Wishaupt. Bij de presentatie van het voorlopig ontwerp is door de ontwerpers van het pleinplan dat er over de verplaatsing van de beelden contact opgenomen zal worden met de kunstenaar. Dat is nog niet gebeurd

Advertenties uit de krant