Op weg naar het controlepunt op de Waalweg
Op weg naar het controlepunt op de Waalweg

Filmbeelden van motorclub in 1946

Algemeen

RIDDERKERK - Vorig jaar vierde de Ridderkerkse motorclub Ons Genoegen ’45 haar 75-jarig bestaan met een (uitgestelde) jubileumrit. Recent is een film boven water gekomen uit de begintijd. Vastgelegd is een rit van de motorclub in 1946, die laat zien dat de motor kort na de oorlog ook al populair was.

We zien in de film motor liefhebber Piet Bestebreurtje, eigenaar van het Stationskoffiehuis in Barendrecht en oom van de latere coureur John Bestebreurtje, in actie. Geen wonder, want vanaf zijn etablissement vertrekken de vele deelnemers aan de motorrit. Het lijkt er zelfs op dat hij één van de organisatoren is.

Historische motoren
Het is daar een enorme drukte en een prachtig gezicht, al die verschillende historische motoren met hun berijders in leren jassen.
Het moet voor toen een belangrijk evenement geweest zijn want burgemeester Beelaerts van Blokland van Barendrecht is er bij en verderop in de film is huisarts Dr. Dros te zien in gesprek met Janus Bakker, de grondlegger van het bedrijf Bakker Barendrecht.

Waalweg
Na de start verplaatst de camera zich naar de Waalweg in Rijsoord in de buurt van de herberg “Het wapen van Rijsoord”. Daar is gefilmd om de doorkomst van de deelnemers te registreren. En tot slot is iedereen weer present in het Stationskoffiehuis voor een gezellige nazit.
Hiermee heeft Bas Romeijn alweer een leuk historisch filmpje aan zijn vrij toegankelijke filmcollectie op internet toegevoegd. De oude filmpjes zijn te bekijken op: basromeijnfilms.blogspot.com.

Advertenties uit de krant