Keeper Jesse Verveer heeft de boel onder controle
Keeper Jesse Verveer heeft de boel onder controle Foto: Leen Kruithof

Rijsoord draag rode lantaarn over

Algemeen

RIDDERKERK - Rijsoord heeft zaterdagmiddag de rode lantaarn overgedragen aan De Zwerver uit Kinderdijk door de matige ontmoeting met 2-1 te winnen. Net als in de uitwedstrijd ontaardde ook deze wedstrijd in blessuretijd in een massale vechtpartij, waarbij zelfs een enkele toeschouwer zich niet onbetuigd liet. Nadat de stofwolken waren opgetrokken kon alleen Everlon Zimmerman van Rijsoord met een rode kaart vertrekken, terwijl toch ook spelers van De Zwerver zich niet onbetuigd lieten. Echter zoals in de hele wedstrijd was het waarnemingsvermogen van scheidsrechter Remko Lochtenberg niet optimaal.

door Wim de Rooij

De uitgangspositie voor de wedstrijd was helder. Beide teams bengelden onderaan in de eerste klasse met Rijsoord op de laatste plaats en met twee punten meer De Zwerver op een voorlaatste plaats. Eigenlijk was de uitslag alleen bepalend voor wie de rode lantaarn mocht gaan dragen en hekkensluiter zou worden. Want ook winst zou weinig uitzichten op een langer verblijf in de eerste klasse geven. Het zou een matige wedstrijd worden deze zaterdagmiddag, waarin Rijsoord lange tijd niet echt partij kon geven. De Zwerver was veel meer aan de bal, maar kon ook niet echt gevaarlijk worden. De thuisploeg moest het vooral hebben van de snelle uitvallen met als troeven Jari Bendt en Everlon Zimmerman. Na iets meer dan twintig minuten gespeeld te hebben kwam Rijsoord op voorsprong. De Zwerver verdedigde slecht uit en Rijsoord pakte de bal op het middenveld op. In het strafschopgebied kon Casper Gerritse de bal breed leggen op Jari Bendt en die speelde de bal door de benen van doelman Siggy Schutte; 1-0. Met een minimum aan inzet kwam Rijsoord toch op voorsprong. Kort daarna weer een uitval van Bendt, maar de assistent van scheidsrechter Lochtenberg vergiste zich in de snelheid van de aanvaller van Rijsoord en vlagde ten onrechte voor buitenspel. De snelle aanvaller stond inmiddels al voor doelman Schutte, maar kon verdere inspanningen achterwege laten. Aan de andere kant had doelman Jesse Verveer van Rijsoord een niet al te moeilijke middag. Mede door de solide verdediging kon De Zwerver niet echt gevaarlijk worden en als Verveer moest optreden deed hij dat adequaat. Rijsoord zou voor de rust nog een keer scoren. Eerst was het Bendt, die doelman Schutte passeerde en daarna zijn bal op de verste paal zag belanden. En nog eens vier minuten later weer de snelle aanvaller, die twee verdedigers passeerde, maar kennelijk daarna het totale overzicht was kwijtgeraakt. In plaats van de bal breed te leggen op de vrijstaande Casper Gerritse ging hij voor eigen succes, maar zag zijn schot gesmoord. Echter drie minuten voor de rust toch de tweede treffer voor Rijsoord en die kwam op het conto van Casper Gerritse, die uit een hoekschop binnenkopte; 2-0.

Uitgeblust
Na de rust kwam Rijsoord er eigenlijk niet meer aan te pas. De bezoekers gingen nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer en Rijsoord moest steeds verder achteruit. Dat kwam onder andere omdat Jari Bendt in tegenstelling tot de eerste helft nauwelijks zichtbaar was en de aanvallende impulsen van de thuisploeg mede daardoor zichtbaar ingedamd waren. In deze tweede helft ontpopte de scheidsrechter zich ook als een leidsman, die steeds meer vreemde beslissingen nam. Voor sommige lichte overtredingen gaf hij een gele kaart, terwijl hij andere soortgelijke overtredingen onbestraft liet. Voor de spelers een onduidelijk beleid. Twaalf minuten voor het einde van de wedstrijd kwam De Zwerver op 2-1 door een doelpunt van invaller Jorie Bieren. Hierna werd de druk op Rijsoord nog meer opgevoerd en nam de spanning in het veld toe. Tien minuten na het doelpunt redde Mark Zwang nog op de doellijn en voorkwam daarmee de gelijkmaker. Zolang de scheidsrechter niet definitief voor de laatste keer had gefloten kon de tweede treffer voor de bezoekers zomaar een feit worden, zoals ook destijds in de uitwedstrijd gebeurde toen zowel Rijsoord als De Zwerver dik in blessuretijd nog scoorden. Scheidsrechter Lochtenberg liet lang doorspelen en daardoor kon de wedstrijd alsnog ontsporen. Vijf minuten in blessuretijd negeerde de scheidsrechter een vlagsignaal van zijn assistent en liet doorspelen. Bij de aanval van Rijsoord werd Everlon Zimmerman onrechtmatig afgestopt, maar de aanvaller reageerde daarna overtrokken en werd uiteindelijk terecht met een rode kaart weggestuurd. Echter de scheidsrechter nam onvoldoende waar dat meer spelers hierbij betrokken waren en dit had meer consequenties moeten hebben. Hij liet het nu bij één rode kaart en na nog eens vijf minuten doorspelen floot de scheidsrechter eindelijk voor de laatste maal. Tot grote opluchting van de spelers, die blij waren met deze tweede overwinning in dit seizoen.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Zwervers CVV in Capelle aan den IJssel op het programma. De Capellenaren verloren zaterdag de uitwedstrijd tegen Xerxes DZB en zijn op de elfde plaats terug te vinden met acht punten meer dan Rijsoord. Wie weet wat er nog mogelijk is, maar dan zal Rijsoord wel een betere wedstrijd moeten spelen dan deze zaterdagmiddag. Technische staf en spelers worden veel succes toegewenst.

Opstelling Rijsoord: Jesse Verveer – Kevin Versteeg (86. Luca Bouwmeister) – Mark Zwang – Timo Versteeg – Chakib Lechheb – Jari Bendt – Everlon Zimmerman – Stefan Havelaar – Casper Gerritse (79. Enriqué Edomaruse) – Damian Muller – Dogukan Kulup.