Esther Annaars maakt bijzondere urnen
Esther Annaars maakt bijzondere urnen

Persoonlijke urnen die niet op een urn lijken

Algemeen

RIDDERKERK - Al enkele jaren maakt Esther Annaars de keramieken blaadjes voor de gedenkboom op de Ridderkerkse begraafplaats Vredehof. Ze is zich daarnaast gaan specialiseren in unieke gedenktekens en urnen, die afwijken van de traditionele vormgeving. “Een urn kan persoonlijker en hoeft niet op een urn te lijken” zegt de keramiste.

Het overlijden van haar ouders deed haar realiseren hoe persoonlijk afscheid nemen van een dierbare is. Als keramiste wilde ze graag zelf iets moois voor haar ouders maken. Zo ontstond het idee voor In Retrospect Ceramics.
In plaats van de welbekende vaasvorm maakt zij objecten die symbool staan voor de overledene. Uniek en niet direct aannemelijk dat het de as van een dierbare bevat. Ingetogen, eenvoudig, vriendelijk en verzachtend. In emotioneel en optisch opzichtmooi en troostrijk.
Dat er veel mogelijk is laat ze zien met haar voorbeeldcollectie. De keramiste maakte bijvoorbeeld urnen in de vorm van amaryllisbollen, appels en kleine koffers. Maar ook een fotocamera, een minigitaar, kleine piano of een handtas.

Veel mogelijk
De keramiste benadrukt dat dit slechts voorbeelden zijn. “Ik wil hiermee laten zien dat er heel veel mogelijk is. Ik heb nog veel meer ideeën in mijn hoofd. Waar het om gaat is dat ik tot een urn wil komen die voor de nabestaanden ondanks het verlies en glimlach op het gezicht brengt.”
Het mooie vindt de maakster dat dit een persoonlijke urn oplevert en deze niet direct herkenbaar is als een urn. “Een kunstwerkje waarvan alleen de nabestaanden weten dat het om een urn gaat maar voor ieder ander slechts een mooi object is” zegt de Ridderkerkse.
Dat ze naast de keramieken blaadjes met namen van overledenen nu ook met urnen bezig is, is volgens Esther zeker niet deprimerend. “Het geeft me een goed gevoel als ik met mijn werk ook troost kan bieden.”
Voor meer informatie: www.inretrospect.nl of 06 1233 0230.

Advertenties uit de krant