Burgemeester Oosterwijk met de Rijsoordse roetveegpieten (foto Hans van Baarle)

Intocht met roetveegpieten

RIDDERKERK - De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft in een schrijven van 1 november jl. aan de burgemeester laten weten dat er actie in Ridderkerk gevoerd zal worden als zwarte piet niet uitgebannen wordt bij alle intochten van Sinterklaas. Ook Extinction Rebellion sloot zich daar een week later met een email bij aan: “We slaan de handen ineen met de antiracismebeweging en eisen dat uw gemeente geen zwarte piet meer faciliteert.”

KOZP heeft aangekondigd ze voornemens zijn in de gemeente te komen protesteren bij het uitblijven van een toezegging of tastbare verandering. Volgens de actiegroep is Ridderkerkerk “één van de laatste plekken in Nederland waar zwarte piet nog gedoogd wordt.”
In een schriftelijke reactie heeft de burgemeester Marco Oosterwijk KOZP laten weten dat ze met het laatste de plank misslaan: “Een burgemeester/gemeente heeft geen formele bevoegdheid om een traditionele vormgeving te verbieden. Van gedogen kan dus geen sprake zijn. Daar staat tegenover dat ik het belangrijk vind om het gesprek te voeren in de Ridderkerkse gemeenschap.”

Afspraken
De burgemeester meldt daarbij dat er de afgelopen maanden met de organisatoren is gesproken over de wijze waarop het Sinterklaasfeest wordt vormgegeven. De uitkomst is het besluit dat er bij de officiële intocht vanaf dit jaar alleen nog maar roetveegpieten zullen zijn. De afspraak is ook gemaakt voor andere Sinterklaasbijeenkomsten in Ridderkerk. De lokale comités waren overigens al in beweging. Twee jaar geleden waren er bij de ontvangst van Sinterklaas in Rijsoord blauwe en gele pieten en vorig jaar waren er roetveegpieten bij de Ridderkerkse intocht en bestond het pietenorkest uit roetveegpieten.

Protocol
Wat betreft KOZP mogen de pieten ook niet grijs, bruin of brons gekleurd zijn, geen gouden oorringen dragen en moeten ze het zonder rode lippenstift doen. Ook afro pruiken zijn voor de actiegroep uit den boze. Een eventuele pruik moet in lijn zijn met het haar van de drager. Voor het uiterlijk van de pieten heeft de actiegroep een protocol opgesteld dat elke relatie met het slavernijverleden uitsluit.
Gemeenten die het hiermee eens zijn kunnen een convenant ondertekenen. Marco Oosterwijk heeft de actiegroep uitgenodigd voor een gesprek over de gewenste vervolgacties.
De burgemeester is blij met de reeds voor Ridderkerk gezette stappen: “Ik heb waardering voor de open en constructieve wijze waarop het gesprek is gevoerd. De wijze waarop de gesprekken plaatsvonden en de uitkomsten daarvan, stemmen mij tevreden.”