Koffietent van Kekum nabij het Zevenbergsedijkje

Pleisterplaats Van Kekem (deel 1)

Begin vijftiger jaren begonnen de Gebroeders Adrianus en Johannes van Kekem, een Koffietent aan de westzijde van de Rijksweg. Deze Koffietent op Rotterdams-grondgebied, nabij het viaduct in het Zevenbergsedijkje, bestond uit een houten gebouwtje met een terras.

rubriek stichting Oud Ridderkerk

Er was een gezellige drukte in de Koffietent en op het terras. Doordeweeks stopten er vrachtwagenchauffeurs om er iets te drinken en eten. Op de zondagen kwamen er de dagjesmensen, die in hun luxeauto’s een plezierritje maakten over de Rijkswegen. Bij mooi weer fietsten mijn broers en ik vanuit Rijsoord, naar de Koffietent om er een ‘Coca-Cola’ te drinken. Thuis dronken we op feestjes uitsluitend Ranja of ‘Exota’-priklimonade. ‘De smaak van mijn eerste cola bij Van Kekem is mij nog steeds bijgebleven’.

De consumptiewagen
Al voor de Tweede Wereldoorlog stonden de uit Rotterdam afkomstige Gebroeders Van Kekem met een consumptiewagen bij ‘De Zweth’. Dit op de splitsing van de Rijksstraatweg met de Verbindingsweg in Rijsoord. Ofwel op de plaats van de huidige Van der Valk vestiging aan de Krommeweg. De gebroeders verkochten er vooral priklimonade en gevulde koeken.

De Koffietent
Vervolgens werd in 1950 de Koffietent aan de Rijksweg in gebruik genomen. De verdiensten waren in aanvang soms niet meer dan ‘drie gulden en drie kwartjes per dag’. Maar al snel ontdekten de vrachtwagenchauffeurs de Koffietent. Toen kwam de tijd dat de vrachtwagens, in een honderden meters lange rij, op de vluchtstrook bij de Koffietent stonden. De gebroeders kregen te horen dat Rijkswaterstaat er niet blij mee was: ‘een gevaar voor de weg - zeiden de heren in Den Haag’.

Hans Lokerse

Oude foto’s, films, video’s?....Het museum weet er raad mee!

Gooi ze niet weg, maar lever ze in, graag ook van na 1970

Breng het naar Museum Oudheidkamer Ridderkerk!