Afbeelding
Ingezonden mededeling

Het kiezen van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jouw beroep

Algemeen

Als ondernemer in Ridderkerk is het belangrijk om jezelf en je bedrijf goed te verzekeren. Omdat er verschillende zakelijke verzekeringen zijn, weet je misschien niet welke je wel en niet af moet sluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is in ieder geval aan te raden. Hiermee ben je verzekerd van inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Omdat je bij het afsluiten van een AOV de nodige keuzes moet maken, kun je hier misschien nog wel wat hulp bij gebruiken. Daarom helpen wij je in deze tekst om de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jouw beroep te kiezen.

Reken uit welk bedrag je nodig hebt
Iedere ondernemer die een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, kiest zelf een verzekerd bedrag. Bij de meeste verzekeraars ben je hier relatief vrij in. Om te voorkomen dat je (veel) meer gaat verzekeren dan je daadwerkelijk verdient, moet je altijd de nodige financiële gegevens van je bedrijf aanleveren. Het is overigens niet verstandig om over één nacht ijs te gaan bij het kiezen van een verzekerd bedrag. Bereken eerst hoeveel je iedere maand nodig hebt om rond te komen. Houd dit bij voorkeur aan als minimaal bedrag. Let op: het gaat vaak om een brutobedrag. Netto blijft er dus minder over, waardoor dit iets is om rekening mee te houden.

Kies een geschikte wachttijd
Bij sommige verzekeringen krijg je te maken met wachttijd. Een AOV is hier een voorbeeld van. Het gevolg van deze wachttijd is dat je niet direct recht hebt op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Hoe lang deze periode duurt, heb je zelf in de hand. Bij veel verzekeraars kun je kiezen uit een wachttijd van 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden. Denk hier goed over na, want gedurende de wachttijd moet je teren op je eigen vermogen. Reken daarom goed uit hoelang je het zonder uitkering kunt stellen. Als je dit weet, wordt het een stuk makkelijker om de juiste wachttijd te bepalen.

Schakel hulp in
Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Doe je dit niet? Dan krijg je mogelijk spijt als je arbeidsongeschikt raakt. Mogelijk duurt het langer voordat je een uitkering krijgt of misschien valt de hoogte van de uitkering je tegen. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in bij het afsluiten van een AOV. De meeste verzekeraars helpen je maar wat graag om de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jouw beroep te kiezen.

Laat jij je adviseren door een verzekeraar? Dan stellen ze je eerst een aantal vragen om een goed beeld te krijgen van de situatie. Op basis hiervan adviseren ze jou wat de beste AOV voor je beroep is. Dit kost je misschien wat meer tijd dan online afsluiten, maar je weet zeker dat je de juiste AOV afsluit.

Overweeg ook een WGA-verzekering
Als je personeel in dienst hebt, kan een werknemer arbeidsongeschikt raken. Raakt een werknemer arbeidsongeschikt, maar kan hij in de toekomst nog wel (deels) werken? Dan komt de persoon in kwestie in de Werkhervatting Gedeeltelijke Arbeidsgeschikten (WGA) terecht. Werkgevers zijn verplicht om de eerste 10 jaar een WGA-uitkering te betalen aan werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Omdat dit je behoorlijk veel geld kan kosten, is het niet prettig als je zelf opdraait voor de kosten die dit met zich meebrengt. Heb je een WGA-verzekering? Dan betaalt je verzekeraar de uitkering die je als werkgever aan je werknemer moet betalen.

Advertenties uit de krant