De Koffietent bood op mooie dagen ook een terras
De Koffietent bood op mooie dagen ook een terras

Pleisterplaats Van Kekem (deel 2)

Algemeen

Omdat de Koffietent niet op het waterleidingnet was aangesloten, had Van Kekem de afspraak met de tuinder Bastiaan van Gelder, om dagelijks water te leveren.
Van Gelder had zijn boerderij met tuinderij aan de Hogeweg. Om het water bij de Koffietent te brengen werd de Rijksweg lopend overgestoken, wat ondanks het nog weinige en langzaam rijdend wegverkeer, toch een gevaarlijke onderneming was. Er was ook wel de mogelijkheid om over het viaduct van het Zevenbergsedijkje te gaan, maar dat was een stuk verder lopen, dus het oversteken van de Rijksweg was aantrekkelijker.

rubriek Stichting Oud Ridderkerk

Zoon Jo van Gelder bracht - soms samen met zijn zusjes - dagelijks één of twee melkbussen met water naar de Koffietent. Voor het vervoer van de melkbussen was een tweewielig wagentje in gebruik.

Ook met de Rijsoordse-melkboer Arie van der Wilt was er een afspraak voor waterlevering. Piet de Koning herinnert zich de bezoeken aan de Koffietent. In zijn lagere schooltijd was hij de hulp bij de melkwagen. Dagelijks werden er in de namiddag melkproducten opgehaald bij de ‘Melkfabriek Sterovita’ in IJsselmonde. Op de terugweg werd er melk en daarbij ook frisdrank bij Van Kekem afgeleverd. Tevens werden er door Van der Wilt twee melkbussen met 40 liter heet water geleverd. Deze melkbussen waren bij ‘Sterovita’ met het daar gebruikte bronwater gevuld. Door Van der Wilt werd het water met behulp van een stoomspuit - die door heel de melkfabriek aanwezig waren - aan de kook gebracht. Hierbij werden de handgrepen van de melkbussen gloeiend heet. ‘Bij het verplaatsen van de melkbussen, moest je de handvatten met doeken beetpakken - wist Piet - anders bleef het vel van je handen eraan kleven’.

Hans Lokerse (aangeleverd door Gert van ’t Zelfde van www.rijsoord.nl)

Advertenties uit de krant