Parkeren in de berm bij de koffietent
Parkeren in de berm bij de koffietent

Pleisterplaats Van Kekem (deel 3)

Algemeen

Van Gelder leverde ook eieren aan Van Kekem, dochter Jannie van Gelder bracht met regelmaat de eieren naar Van Kekem. Voor het brengen van de eieren werd Jannie door moeder Van Kekem steevast beloond met een koekje. 

rubriek Stichting Oud Ridderkerk

Als de eieren onverwachts snel op waren, werd Cock van Kekem - zoon van Adrianus van Kekem - op pad gestuurd naar Van Gelder om nog wat eieren te halen. Cock stopte de eieren los in zijn jaszak, meestal bleef hij dan nog even een praatje maken - en leunde daarbij met z’n arm op de onderdeur van de dubbele deur. Het is eens voorgekomen dat hij bij vertrek de deurklink omhoog trok - en met zijn heup de deur open duwde, met als gevolg een zak vol kapotte eieren. 

Er was in de Koffietent nog geen koelkast. Om de dranken, kaas en vleeswaren te koelen, werd gebruik gemaakt van aangevoerde grote ijsblokken. Door het ontbreken van stromend water, werden de toiletten - van tijd tot tijd - doorgespoeld met emmers slootwater. Jo van Gelder kwam dagelijks in de Koffietent en raakte bevriend met Cock van Kekem. De twee vrienden bleven voor bewaking van de Koffietent er met regelmaat slapen. Ze waren toen zo’n 15 en 20 jaar oud. Het was daar in de polder aardedonker, ze hadden blijkbaar lef genoeg, om de Koffietent te bewaken tegen ongewenste bezoekers.

Gevaarlijk

De verkeerssituatie bij de Koffietent was zeer gevaarlijk. Tientallen personen- en vrachtauto’s werden op de vluchtstrook en zelfs in de berm geparkeerd. Hierdoor raakte de fietsers op het aanliggende fietspad in de knel. Er ontstonden bij het uit- en invoegen ernstige aanrijdingen met de passerende auto’s en fietsers. Dit gebeurde ook regelmatig bij de andere koffietenten en overige ontspanningsgelegenheden langs de Rijkswegen. Daarom zocht Rijkswaterstaat naar oplossingen voor de ontstane gevaarlijke verkeersituaties.

Hans Lokerse 

(aangeleverd door Gert van ‘t Zelfde van www.rijsoord.nl)

Advertenties uit de krant