Afbeelding

Column Nina: Opnieuw

Column Column

Het begin van een nieuw schooljaar. Iedereen die zich nog scholier of student mag noemen, zal na de warme zomermaanden geen behoefte hebben om terug te gaan naar de stoffige schoolbanken. Het ‘moeten’ leren in plaats van aangemoedigd worden om te leren. De lokalen die net te klein zijn voor de hoeveelheid leerlingen in de klas. De muffe geur die door de gangen hangt en de ongezellige sfeer die doet denken aan een expres gemaakte emotie van ongemak.

We zijn er allemaal geweest; school. Zelf heb ik er geen goede herinneringen aan. School was voor mij een hel. Acht uur lang op een dag was ik zowel onderprikkeld als overprikkeld. De motivatie om te leren had ik niet, want ik had geen duidelijke verklaring waarom ik iets moest leren. De enige kleine hoeveelheid motivatie die ik nog had, was het halen van een diploma. Ik moest wel, want ik kon anders geen kant meer op. Ik zat gevangen.

Na zeven jaar vwo, twee jaar universitaire wanhoop om er nog wat moois van te maken gevolgd door maandenlang fulltime werken en mijn korte termijn dromen volgen, ga ik ook weer een poging doen. Weer, voor de derde keer. Het wordt bijna lachwekkend als ik het aan iemand vertel. Ik schaam me er niet voor, maar tuurlijk was het wel fijner geweest als ik gewoon gelijk de juiste studie had gevonden. Zo zat het nu eenmaal niet.

De druk om een studie te kiezen was groot. Van school krijg je niets anders mee dan zo snel mogelijk een keuze maken. Op achttienjarige leeftijd heb je nog geen flauw benul van hoe de wereld in elkaar zit, laat staan van wie jij bent als persoon. Je weet een beetje wat je leuk vindt, maar wat nu als je het een aantal jaren later niet meer wil doen? Je maakt jong een keuze voor het leven en het is lastig om van koers te veranderen. Overigens niet onmogelijk.

Dat je op latere leeftijd van nog van koers kan veranderen, word je overigens ook niet verteld. Hier kom je vanzelf achter als je gewoon je leven gaat leven. Verkeerde keuzes maken we allemaal weleens. Laten we hopen dat ik deze keer wel de juiste keuzes heb gemaakt.

Advertenties uit de krant