Afbeelding

Column Nina: Gourmetten? Liever niet

Column

Ik zit samen met mijn vriend in de bioscoop. Don’t Worry Darling, de film waar de media het al een aantal maanden over heeft. Eén van de hoofdrolspelers is niemand minder dan de popsensatie Harry Styles. Alhoewel de reviews vanuit Amerika niet al te best waren, is zijn acteerwerk ook weer niet zó slecht. De film is afgelopen en zoals gewoonlijk pak ik mijn telefoon. Een bericht met een duidelijke deadline verschijnt op mijn telefoon; “Willen jullie even laten weten of jullie Kerst bij ons komen vieren? En een gedicht schrijven moet ook wel lukken toch?” Kerst? Dat is toch pas over drie maanden? En een gedicht schrijven? Het is toch geen Sinterklaas?

Ik zucht en doe vervolgens mijn telefoon weer uit. De frustratie kruipt bij me omhoog. Waarom zou ik nu al voor Kerst gaan plannen? Waar maken we ons druk om? Ik kijk mijn vriend geïrriteerd aan die niet door lijkt te hebben dat ik net het bericht heb gelezen.

Kerstdagen. De één geniet van zijn vrije dagen, de ander loopt te stressen in de Bijenkorf om nog snel even wat cadeaus te halen voor de schoonfamilie en dan heb je nog het kleine clubje mensen dat Kerst viert waar Kerst ook daadwerkelijk voor bedoeld is. Geen grote consumptiedag, maar een dag van geborgenheid. Onder welke groep ik me bevind? De groep mensen die liever thuis op de bank blijft. Zonder familie.

De verwachtingen van de familie zijn tijdens de kerstdagen altijd hoog, terwijl het voor ons in de familie geen grote waarde heeft. We proberen de helft van de familie te imponeren met eten, maar uiteindelijk staan er toch altijd weer de bekende witte bakjes met Chinees eten op tafel. En gourmetten? Mij niet bellen. Eén voordeel voor deze winter: je hoeft je verwarming niet meer aan te zetten als het gourmetstel op volle toeren staat te branden. Bespaard je misschien weer wat geld.

“Ik ga kerst echt niet vier dagen vieren dit jaar. Twee dagen, meer niet”. Mijn vriend en ik zitten samen in de auto onderweg naar huis. Ik laat duidelijk mijn mening blijken. “Nee, ik ook niet. Ik ga niet de hele tijd heen en weer rijden”. Opgelucht dat ik ben dat mijn vriend en ik op dezelfde lijn zitten, zakt de frustratie een beetje weg.

Kerst. Voor het eerst in mijn leven brengt het me stress.


Advertenties uit de krant